Faptă mică, comportament exagerat

1

De Sfânta Marie Mică (Adormirea Maicii Domnului) am fost la Biserica „Sf. Nicolae” pentru a participa la slujba religioasă, în amintirea părinţilor mei, am aprins o lumânare şi mă pregăteam să plec spre casă. Ca în fiecare duminică şi zi de sărbătoare religioasă, în faţa bisericii mai vin amărâţi şi solicită un ban sau ceva de mâncare.

Era doar un singur bărbat şi nu părea un cerşetor de meserie. M-am gândit să fac o pomană cu ce aveam în coş, însă a venit un poliţist şi un jandarm şi l-a săltat, spun bine, l-a „săltat”. Mi-am zis că este treaba lor, au misiune, ştiu ce fac, însă m-a deranjat modul şi tonul de adresare: Hai, i-aţi catrafusele (avea omul o plăsucă de plastic) şi dă-i drumul de aici, hai, hai, nu auzi bine, după care l-a împins spre o maşină a Poliţiei, parcată ceva mai încolo.

Omul n-a protestat, a început să se explice, să zică ceva în apărarea lui, doar că „oamenii” de ordine nu s-au lăsat înduplecaţi, l-au băgat în maşină şi cred, că l-au dus la sediul Poliţiei, nu am fost atent dacă era Poliţia Primăriei sau Poliţia Naţională. De ce atâta deranj pentru un om care cerea ceva de mâncare, era sărbătoare, toată lumea devine mai miloasă, mai bună, în aceste zile. Ce mare infracţiune a comis, poate chiar nu avea ce mânca în acea zi.

M-am gândit că un simplu avertisment verbal ar fi fost suficient sau pur şi simplu putea să-i spună să plece, de ce i s-a adresat aşa de înjositor, urât? Tot văd pe la televizor diferite cazuri în care sunt implicaţi poliţişti, nu mă erijez în moralist de serviciu, dar sincer vă spun, acel poliţist a uitat (dacă a ştiut) că are de a face cu tot felul de oameni, de la criminali, la borfaşi, până la cerşetori (în toată lumea sunt, fără excepţie, vă spune un om care a cutreierat lumea), datoria lui, obligaţia lui este de a se comporta civilizat, de a vorbi frumos, indiferent dacă se adresează unui cerşetor sau unui academician.

Chiar este aşa de greu, de dificil? Acum sunt convins că este „defecţiune profesională”, care trebuie urgent reparată. Şi era un poliţist tânăr!

Mugur Pavelescu

1 COMENTARIU

  1. Forta este un atu al politiei in cazurile care o cer. Nu sunt adeptul rugamintii si a negocierii cand e cazul infractorilor. In SUA cand ai fost somat trebuie sa pui mainile la cap si sa stai nemiscat si orice miscare este riscanta putand fi impuscat. La noi politia nu mai are nici un statut mai ales cea locala care isi indeplineste planul constiincios cu cersatorii pe care-i amendeaza stiindu-i inofensivi si docili. In cazul romilor din piata si a altor traficanti de tigari sau telefoane se fac ca nu-i vad. Aceasta arata lipsa de orice autoritate cat si frica fata de interlopi. De o asemenea institutie neputincioasa, platita si ineficienta nu avem nevoie. Un caz asemanator pastrand proportiile sunt controlorii de autobuz care cand prind cate un batranel fara bilet sau o fata se arata necrutatori si-i amendeaza dandu-i jos din autobuz. Daca gasesc un rom sau un personaj dubios se fac ca nu-l vad si tac. Trebuie sa vedem cu ce oca masuram lucrurile si aplicam legea daca mai avem constiinta.

LĂSAȚI UN MESAJ