Nu vă gândiți că fac vreo glumă macabră! Departe de mine acest gând! Când afirm că și morții au nevoie de aer condiționat, nu glumesc. Din nefericire, am fost la un priveghi în zilele caniculare și nu știu cum s-ar fi sfârșit toate, dacă familia celui decedat nu ar fi apelat la un capac frigorific. Da, pentru că la temperaturi caniculare și morții se topesc. Mai bine zis, se descompun.

Dar iată că cine a gândit acest sistem de răcire pentru sicrie, a știut ce face! La vremea priveghiului nu am întrebat pe nimeni cât ar costa montarea unui astfel de capac frigorific, însă, zilele trecute mi-a ieșit unul în drum, chiar la un magazin de pompe funebre aflat în vecinătatea gării. Undeva, la vedere, scria cu litere de-o șchioapă că închirierea unui capac frigorific costă 150 de lei/zi. Suma nu e nici mică, nici mare, însă aproape imposibil de suportat de către familiile îndoliate, cu venituri mici.

Am scos repede telefonul și am făcut o fotografie în speranța că poate ajut astfel pe careva să ia sau nu o decizie, dacă dă cumva nenorocirea peste ei. Am mai auzit de-a lungul timpului că unii apelează la capsule cu freon pentru a conserva pe timp de vară trupurile neînsuflețite ale celor adormiți. Alții cer ori la spital ori firmelor de pompe funebre să injecteze trupurile fără viață cu cât mai mult formol, ca să nu se strice în cele trei zile de priveghi.

Unele capele mortuare sunt dotate cu vitrine frigorifice, însă, ca orice serviciu, costă.

Cezar Grindea