Pietoni, atenție!

4

Știu, e dreptul vostru să vi se acorde prioritate atunci când traversați strada pe trecerea de pietoni. Știu, e normal, ca noi, șoferii, să fim foarte atenți când voi, pietonii, săriți de după mașinile parcate pe lângă trotuare și o luați la fugă, pe mijlocul străzii, pentru că vă grăbiți, iar noi avem frâne bune. Știu, noi, conducătorii auto, suntem vinovați dacă voi, pietonii, pur și simplu v-ați aruncat pe zebră, fără să vă uitați, iar noi vă lovim, fără să vrem, normal.

Știu că aveți numai drepturi, dar oare nu și obligații? Nu e normal ca atunci când te angajezi într-o traversare de arteră să te asiguri și tu, pietonule? Nu e normal să traversezi strada, chiar și pe trecerea de pietoni, în pas vioi, să fii atent, vigilent, fără să vorbești la telefon, fără a fi conectat cu ce e în jurul tău, fără să te asiguri că viața ta poate fi în pericol? Crezi că dacă ești pe trecerea de pietoni ești și ferit de un eventual accident, care se poate produce chiar din cauza ta? Te-ai gândit la asta?

Ai fost vreodată, tu, pietonule, într-un autobuz și ai simțit cumva pe propria piele cum e atunci când șoferul, care are în responsabilitatea sa și viața câtorva zeci de suflete care circulă cu acel autobuz, calcă brusc pe frână atunci când tu, pietonule, traversezi strada, așa, aiurea, doar pentru că tu consideri că e dreptul tău? Te-ai gândit vreodată, pietonule, că dacă tu crezi că strada îți aparține în totalitate poți face victime colaterale?

Oare de ce statisticile de la Poliție arată că principala cauză a accidentelor rutiere, cu victime, unele dintre ele chiar grave, sunt tocmai… pietonii? Știi asta, pietonule? Ar trebui inventate noi semne rutiere: Atenție, pietoni! Pietoni necivilizați! Să știm și noi, șoferii, cu cine avem de-a face, să știți și voi, pietonii, cine sunteți.

Dumitru Valentin Păun

4 COMENTARII

  1. Domnule sofer,
    Ai dreptate doar in parte. Pietonul este inconstient in multe cazuri, dar dumneavoastra cat de des opriti la trecerea de pietoni, nu pentru a acorda prioritate pietonilor sau pt ca e rosu la semafor ci pentru ca asa spune codul rutier? Din ce stiu eu soferii incetinesc, repet incetinesc dar nu opresc.
    Nu e normal ca un pieton sa astepte 10-15 minute la trecerea de pietoni pana se gandeste un sofer sa il lase sa treaca, cei mai multi dintre soferi nu opresc decat daca pietonul a pus piciorul pe zebra.

  2. vezi ca si tu esti pieton nu esti numai „sofer”.Apropo de soferi eu stiam ca se spune „sofer” cel care este angajat (profesionist) sa conduca o masina. Tu si toti care in aceasta rubrica va autonumiti soferi sunteti contucatori auto amatori.

  3. Marea mea nemultumire este ca nu se gandeste nimeni sa faca o educatie rutiera a pietonilor. Multi considera ca trecerea de pietoni este o prelungire a trotuarului si uita sa se uite in stanga cand paseste pe marcaj.

  4. Codul rutier prevede sanctiuni doar pentru conducatorii auto in cazul in care nu au o conduita adecvata la trecerile pentru pietoni, si astea destul de drastice. In astfel de situatii, din perspectiva legislativa, pietonii par niste copii fara discernamant….

LĂSAȚI UN MESAJ