Treaba noastră e ca totul să fie bine!

2

Zilele acestea am ieșit la niște rude în afara orașului. Chiar în afara județului. Nu foarte departe. Eram cu mașina personală și, la un moment dat, un polițist de la Rutieră mi-a făcut semn să opresc. Din reflex m-am mai uitat încă o dată dacă totul este în regulă: centură aveam și eu, și ceilalți ocupanți din autoturism, faruri aprinse, nu vorbeam la telefon, respectasem fiecare semn de circulație, am dat și prioritatea regulamentară la trecerea de pietoni.

Totul era bine, dar nu știu de ce, așa pățesc de fiecare dată, nu m-am putut abține să nu mă întreb în minte: „Ce vrea de la mine? De ce mă oprește acum Poliția?”. Am oprit, la marginea carosabilului, am rămas în mașină, cu mâinile pe volan. „Actele, vă rog, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare”, mi s-a spus pe un ton rece. Am executat, dar în mintea mea era aceeași întrebare: „Ce vrea oare de la mine?” Radar nu aveam cum să prind, că, repet, sunt un șofer care respectă legile, care conduce prudent, care nu se grăbește.

„Aprindeți, va rog, farurile de ceață!”. Iar execut. „Și faza lungă. Știți, sunteți pe un drum european, luminile aprinse sunt obligatorii”. „Da, știu, eram cu luminile pe faza scurtă (era mijlocul zilei, în jur de ora 14.00)”. „Da, da, spune apoi iar polițistul… doar v-am reamintit.”

Îmi înapoiază între timp și actele. Tensiunea interioară creștea, fără să știu de ce. „E totul ok?”, întreb, mai mult pentru mine. Dar am fost auzit. „Da, domnule, e totul bine. Noi nu suntem aici numai să dăm amenzi, așa cum crede toată lumea. Suntem aici, în trafic, să ne asigurăm că totul e bine. Asta e treaba noastră. Cine greșește însă, e sancționat conform legii. Drum bun!”

Am rămas stupefiat. M-a oprit polițistul doar pentru un control de rutină? Nu-mi venea să cred! Sunt șofer de peste 15 ani, dar nu-mi aduc aminte să mai fi avut o surpriză așa de plăcută din partea unui om îmbrăcat în uniformă de polițist. Totul e bine? Au ieșit în trafic doar ca să se asigure că circulăm disciplinat. Aleluia! Apropo, un amănunt care mi-a scăpat: polițistul în cauză era din județul Vrancea. Deci se poate!

Neculai Ion

2 COMENTARII

 1. Va propun un alt punct de vedere complet diferit de viziunea , reflexele , educatia si atitudinea pe care sunt convins ca o mare parte din concetateni din Ro o impartasesc .
  Nu mi se pare firesc, din start atitudinea soferului care exprima printre altele ideia de multumire aferenta atitudini domnului Agent ca si cum modul prin care a actionat el agentul nu ar fi la urma urmei o banalitate ceva normal intr-o socieatate Europeana ….
  De ce simtim nevoia sa ii recompensam pe cei ce fac ce este normal si firesc ? Este datoria lui sa se comporte asa , de fapt de ex daca eram intr-o societate civilizata NU trebuia sa opreasca aceasta masina .. 1Time is mony ! in acest timp pierdut Agentul practic a pontat timpul …performante ioc..
  Noi ca societate ce am castigat din tot acest proces..?.
  Daca vrem sa nu ne mintim trebuie sa intelegem ca astfel de interventi nu ne sunt folositoare … deoarece din statistici se poate observa ca principalul lor scop nu este preventia ci cota de amenzi …(nr PV amenzi vs nr PV avertismente) iar agentul din acest motiv a prelungit starea soferului …adica putea sa ii comunice dupa ce i a cerut actele ca este un control de rutina …dar Nu a facut-o sperand sa il poata prinde cu ceva …
  Cu drag , Adrian Belgium .

LĂSAȚI UN MESAJ