După ani de muncă, împreună cu soţia, am reuşit, prin 2009-2010, să cumpărăm o căsuţă în Complexul de vile de pe Calea Moineşti, vila A4/1 (vis- a-vis de fostul Vinalcol).

Este un adevărat cartier, unde s-au mutat oameni serioşi, cu stare materială bună. De ce vă scriu? În faţa casei noastre a rămas un spaţiu de vreo 200 de mp, singurul din cartier, pe care eu şi soţia, care a fost inginer horticol, că acum nu mai este, a plecat anul acesta şi m-a lăsat singur, l-am amenajat ca spaţiu verde.

A fost o muncă grea, am cumpărat unelte, am eliminat pământul, am adus altul mai bun, am plantat mai mulţi pomi ornamentali, flori, gazon, am făcut în fiecare an tratamente.

Este emblema cartierului acum. Am investit în toţi aceşti ani muncă şi bani. În fiecare an am tuns de 3-4 ori gazonul, am udat cu apa din casă, până când patronul care a construit vilele a săpat un puţ, de unde scot apa, însă curentul pentru pompă l-am adus tot din casă, pe banii mei. Am vrut să fie frumos, să arătăm celor care intră în complex că aici stau oameni gospodari, educaţi, harnici. La un moment dat, după decesul soţiei, nu am mai putut face faţă acestor cheltuieli, dar nici muncii fizice, că am şi eu o vârstă, sunt pensionar, cu o pensie mică, am rată la bancă.

Am solicitat, am rugat vecinii, să contribuie şi ei la întreţinerea părculeţului, însă după mai multe şedinţe, discuţii, m-au refuzat. Am vorbit cu o firmă de specialitate care să execute aceste lucrări, am făcut un deviz. Revenea fiecărei familii 5,14 lei. O parte au fost de acord, dar cu condiţia ca părculeţul să fie transformat în loc de joacă pentru copii, să instalăm grătare…Altă parte nici nu a răspuns la solicitarea mea. Sunt în dilemă.

Ce să fac? N-aş vrea să-l desfiinţez, m-ar vedea soţia din ceruri, dar nici să-l transformăm în loc pentru grătare. Mă gândeam că poate preia Primăria unele lucrări de întreţinere, curăţenie, deszăpezire (acum o facem noi), întreţinerea părculeţului. Am înţeles că nu se poate, nu ştiu ce nu este legal.

Eu cred că Primăria Bacău şi patronul terenului, cel care a construit casele, ar putea negocia pentru rezolvarea acestei probleme. Nu vreau să supăr pe nimeni, vreau doar să arat situaţia aşa cum este. Eu mai cred în buna înţelegere a vecinilor, ar fi păcat să distrugem acel spaţiu verde, acea oază de fumuseţe, singurul, cum v-am spus, din complex. Sunt foarte supărat, mă doare inima, am pus suflet, bani, muncă, chiar nu putem să ne înţelegem? Este spre binele tuturor.

Vă mulţumesc.

Dorinel Martin