10 Mai – Ziua Independenţei de Stat – fosta si viitoare ZI Nationala a Romaniei

Asa cum a subliniat în mai multe rânduri prof. univ. dr. Neagu Giuvara, ca şi o serie de alţi specialişti in istoria României, precum prof. univ. dr. Mihai Vasiliu şi prof. dr. Ioan Murariu, regimul comunist, în ura lui viscerală faţă de regalitate precum şi faţă de partidele istorice, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca istorica zi a asumării independenţei de către autorităţile legitime ale Principa-telor Române să nu fie legată de numele Regelui Carol I şi, de aceea, a inculcat în mintea românilor ideea falsă că independenţa s-a obţinut doar prin votul Camerei Deputaţilor dat în sprijinul declaraţiei făcute de Mihail Kogălniceanu la 9 mai 1877. Însă acest vot nu ar fi avut nicio urmare până când legea, aprobată de Corpurile Legiuitoare reunite în data de 10 mai, nu ar fi fost promulgată de către şeful statului. Prin urmare, legea privind Independenţa de Stat a început să producă efecte juridice numai după semnarea de către Principele Carol a Decretu-lui de promulgare a acesteia în ziua de 10 Mai 1877, care este data istorică a Independenţei de Stat oficiale a României.

Argumente pentru reinstituirea datei de
10 Mai ca Zi natională a Romaniei

1) 10 Mai este Ziua Independentei de Stat a tarii noastre deoarece, desi, la 9 mai 1877, Camera Deputatilor a apaludat declaratia de independenta a lui Mihail Kogalniceanu, votul Corpurilor Legiuitoare pentru aprobarea legii Independendentei de stat a Romaniei precum si promulgarea acesteia de catre Principele Carol au avut loc la data de 10 Mai 1877.

2) Romania este singurul stat din Europa care a avut 4 date diferite pentru Ziua naţională: 24 ianuarie, 10 mai, 23 august şi 1 decembrie, ceea ce, din aceasta perspectiva, nu ne onorează deloc si nu ne plasează printre naţiunile respectabile ale Europei. Si unde respect nu e, nimic nu e.

3) Reinstituirea datei de 10 Mai ca Zi Nationala a tarii noastre, fapt care trebuia sa se intample o data cu adoptarea Costitutiei din 1991, ar fi un semn ca urmasii lui Stefan isi respecta cu mandrie traditiile istorice.

4) Data de 10 Mai se afla in mijlocul primaverii, anotimp cat se poate de potrivit pentru sarbatorirea in conditii excelente a Zilei Nationale de catre tot romanul (si nu doar de politicieni !), fie participand la manifestari oficiale, fie prin serbari campenesti, dupa traditie, fie în orice alt mod.

5) 10 Mai se cupleaza perfect cu Ziua Uniunii Europene: 9 Mai, care, in perspectiva, va fi zi nelucratoare, ca si Ziua Nationala a Romaniei, astfel incat concetatenii nostri vor avea o pereche de zile libere pentru a se bucura si a sarbatori cum se cuvine cele doua simboluri sfinte: unul naţional si celalat european; in unii ani, cele două sarbatori se vor gasi in vecinatatea sfarşitului sau inceputului de saptamana, ceea ce va insemna o bine-venită mini-vacanta de 4 sau chiar 5 zile (prin recuperarea celei de a cincea), pe parcursul careia romanii vor putea face excursii pe plaiurile mioritice sau în ţarile vecine, si chiar ceva mai indepărtate.

Constantin Topala