Incompetenți în secțiile de votare

Am discutat cu persoane care au fost în comisii de votare, concluzia este clară – incompetență și nu numai. Partidele desemnează ca reprezentanți indivizi cu slabă pregătire școlară, care nu știu să adune, nu știu să facă un tabel simplu, nu știu să sorteze un tabel, au rezistență psihică la stres foarte redusă și nu au nicio treabă cu legislația în vigoare.

Absolut revoltător este faptul că nu au fost cunoscute prevederile OG 21/2024. Am aflat că numeroși băcăuani care aveau buletin de flotant obținut cu mai mult de 60 de zile înaintea alegerilor au fost respinși de la procesul de votare, lucru ilegal, de o gravitate extremă, penală. Întrebarea pusă în legătură cu dorința persoanei sosite la votare de a vota la europene este ILEGALĂ. În mod normal și legal fiecare cetățean trebuia să primească cinci buletine de vot, fără întrebări, iar dacă refuza să preia unul sau mai multe buletine, trebuia să o facă fără să fie întrebat, ci doar la propria sa inițiativă.

În Bacău există o secție de vot unde s-au prezentat cinci la sută dintre cei înscriși pe liste. Se impunea o cercetare solidă în acel loc, pentru că la o altă secție, din imediata apropiere, s-au prezentat circa 50 la sută dintre cei de pe liste, cum de altfel s-a întâmplat mai peste tot în Bacău.

În mod foarte, foarte atipic, în cartiere muncitorești, unde populația nu poate fi acuzată că ar fi extrem de tânără sau de pasionată de mersul cu trotineta, o anumită alianță a obținut cifre halucinant de mari. De altfel, acea alianță a câștigat în peste 90 la sută din circumscripțiile de vot din municipiul Bacău, chestiune absolut incredibilă, dat fiind că PSD și PNL au un nucleu dur de votanți și de susținători.

Un alt lucru care dă cu virgulă este faptul că un candidat a câștigat în toate cele peste o sută de circumscripții de votare din municipiul Bacău, cu excepția a șase, ceea ce este complet ieșit din comun.

La București au fost și mai multe nereguli, sunt mai bine de zece circumscripții de vot care se află în oraș, nu în câmp, unde din peste 2000 de înscriși pe liste s-au prezentat la vot până la … zece persoane.

Cert este că persoana care a câștigat aceste alegeri, adică primarul pe care l-am avut și îl vom avea, a primit votul a 15 la sută dintre băcăuanii cu drept de vot. Altfel spus, 85 la sută dintre băcăuani nu l-au votat pe actualul primar. Această realitate pune sub semnul îndoielii legitimitatea acestui tip de scrutin ciuntit și dovedește că un scrutin local în două tururi trebuia organizat pentru a da o imagine reală asupra situației.

Laura Granada