Mascarada

Scrisoare deschisă către Primul-Ministru al României
sau,
(Mascarada Prima Conectare la Reteaua de Apă și Canalizare s-a încheiat, nu a mai ramas nici macar deviza…”o sa…!”)

Domnule Prim-Ministru,

Mă numesc Neculaie Ionescu,am șaptezeci de ani,sunt din Bacău,de profesie inginer(pensionar)cu studiile făcute pe timpul vechiului regim,deci,pe bune!.A m activat ca inginer la Întreprinderea Mecanică Bacău,ulterior Subex.Am locuit și locuiesc în Bacău,dar provin din localitatea Săucești,jud.Bacău,un sat și comună la circa 8 km,distanță de Bacău,unde aam locuit și unde acum au mai rămas bătrânii….

Asemeni multor locuri din țară,Săuceștiul a trecut în cei 35 de ani de după așa-zisa revoluție, printr-un proces accentuat de modernizare.Este aproape un deceniu dacă nu cumva chiar mai mult, de când s-a extins și în această zonă rețeaua de apă și canalizare.
Accesul ,însă la această rețea a fost și este obstrucționat de costul enorm ,comparativ cu veniturile populației de aici(aproximativ 3500 de euro/ familie,sumă care dezarmează pe oricine din cei care ar intenționa să se conecteze la retea.Tatăl,care între timp a decedat la 91 de ani ,avea o pensie de 1900 lei.Acum,mama,în vârstă de 93 de ani,are un venit de 1300 lei.Majoritatea oamenilor (sătenilor)au rămas cu WC-ul tot în fundul curții(inclusiv gospodăria mamei),doar cei cu venituri curente în principal la stat,sau cu rude apropiate care lucrează în străinătate și-au rezolvat această problemă.

Acum doi-trei ani,s-a făcut mare zgomot cu un Program-bombă,numit Prima conectare la reteaua de apa si canalizare,Program care media acordarea unui ajutor de maxim 1900 euro celor cu venituri modeste,tocmai pentru a avea facilitatea de a se conecta la mult visata Retea de apă și canalizare…

Programul s-a dovedit a fi(așa cum am bănuit )un aranjament ,o modalitate de fațadă de a ajuta doar familiile favorizate,din cei care au avut posibilitatea.
Oarecum supărat am încercat să descopăr adevărul,solicitând domnului Ministru al Mediului,un punct de vedere,tot printr-o scrisoare deschisă.Nici până azi nu am primit niciun răspuns ,dar au apărut în presă și la diferitele posturi Tv,precizări că Programul de ajutorare Prima conectare,va continua cu o a treia tranșă…lucru care a rămas atârnat…și așa a rămas.Până anul trecut(2023)prin mai,au mai apărut pe internet ceva puncte de vedere…și atât!De atunci,nimic!

Eu cred că,odată ce cărțile au fost făcute și sa-u rezolvat problemele ce s-au urmărit…de principalii beneficiari(cei cu dedicației),restul nu mai contează.Asta înseamnă moralitate,domnule Prim-Ministru?Ce spune subalternul Dumneavoastra,Ministrul Fechet care,este chiar din Bacau?

Cum rămâne cu România modernă,civilizată,educată etc.Se cheamă cumva RUSINE!
Nu greșesc dacă fac o afirmație,care să răzbune supărarea mea,să arate dezacordul total cu mersul lucrurilor și să-mi manifest neâncrederea totală în actuala stare de lucruri din țară.Ați distrus totul și i-ați fraierit pe toți.În afară de datorii,noi,cei simpli,nu mai avem nimic!

Voi,Regimul celor favorizați,aveți case în străinătate,aveți conturi în strainătate,aveți Palate în țară,aveți conturi cu averi incomensurabile în țară…,dar marea majoritate a populației…?
Deci…,am avut dreptate!

A fost un fel de praf în ochii proștilor.
Dar ce spune presa,ce spun oamenii cei…defavorizați?
Cum rămâne cu implementarea măsurilor de emancipare a societății.Ni s-au fluturat promisiuni și după ce au apărut pătura înstărită și favorizații sorții,restul populației este vizată de opresiuni,stress și de șicanare în cazul dezacordului cu ceea ce se întâmplă.
Eu,unul,deși cândva am fost în PSD,nu voi mai vota nicio coalitie și nici PSD.

Fac precizarea că,personal,am depus eforturi ,amenajând ,la părinți totul ăn interiorul curții,inclusiv o fosă septică,în așteptarea momentului racordării la retea…
Până acum ,orice solicitare am adresat-o Primăriei Săucești a fost întâmpinată cu sfidare și precizari că nu depinde de Primărie(ceea ce nu cred).
Personal cred că,nu voi primi răspuns nici la această solicitare,dar,voi fi din nou urmărit de cine trebuie spre a mă învăța minte să nu mai ridic niciodată tonul arătând către cei… vinovați…

Nici respect,nicidecum apreciere,ci doar dezamăgire,

ing.Neculaie Ionescu

Bacău(Săucești)9 august 2024