Mărirea pensiilor, o țeapa?

În ultimele luni, s-a vorbit atât de mult despre majorarea pensiilor, încât oamenii au început să creadă cu fermitate că urmează o adevărată revoluție în acest domeniu. Mulți au avut speranța că în sfârșit li se va face dreptate și că veniturile lor vor crește semnificativ. Când colo, realitatea a fost cu totul alta. Primele impresii indică faptul că nu doar că pensiile nu au crescut, ci dimpotrivă, au scăzut.

Desigur, Guvernul, în marea sa generozitate, ne asigură că nu le va lua banii celor care au primit decizii de micșorare a pensiilor și că vor lăsa acești bani la dispoziția beneficiarilor. Însă, cum bine știm, diavolul se ascunde în detalii. Mai precis, la viitoarea indexare, cei care acum au suferit o micșorare a pensiei nu vor primi măriri, pe motiv că aceste măriri ar fi fost deja „compensate” de reducerea recentă.

Evident că acesta a fost interesul real: să micșoreze pensiile în mod subtil, respectând angajamentele luate la aprobarea PNRR. Practic, ceea ce se prezenta drept o măsură de protecție socială s-a dovedit a fi o manevră bine calculată pentru a reduce treptat cheltuielile statului, dar fără a afecta imaginea politică a celor aflați la putere.

George. A.