Toți analiștii economici prevăd, de la anul, creșteri semnificative de taxe și impozite: TVA mărit, creșterea taxelor și impozitelor pe proprietăți, majorarea cotei unice etc., care, toate adunate, vor duce la o viitură ce va spulbera majoritatea firmelor mici și chiar mijlocii. Acest lucru se va întâmpla din cauza creșterii taxelor, a salariului minim, a utilităților, care toate vor genera inflație (acea taxă ascunsă a statului prin care ne scade puterea de cumpărare). Consumul scade, avem deficite gemene, deficitul bugetar se apropie de 7%. Au fost crescute pensiile și salariile tuturor celor care au cerut asta, fără vreun studiu de impact. În ultimii cinci ani, România și-a dublat datoria publică; doar anul acesta statul s-a împrumutat cu 40 de miliarde de euro.
Totul pare să meargă bine, dar este calmul de dinaintea furtunii. Ne aflăm într-un dezmăț bugetar: fiecare al treilea salariat este bugetar. Din păcate, situația demografică este la pământ, așa că nu se știe cine va plăti această datorie publică în viitor. Trăim din împrumuturi, pe datorie, iar doar dobânzile la acestea reprezintă 2% din PIB, echivalentul bugetului unor ministere. Investițiile străine sunt la minime istorice din cauza miilor de modificări fiscale și a lipsei de predictibilitate din ultimii ani. Statul a dat peste cap planurile de afaceri ale multor companii.
Bomba socială a ieșirii la pensie a decrețeilor nu mai poate fi dezamorsată. Munca este taxată cu aproximativ 60%, iar în cazul veniturilor din surse neidentificabile, acest procentaj se apropie de 70%. Din păcate, această ploaie de taxe și impozite nu va face altceva decât să umfle debitele cursurilor economice ale firmelor, care vor mătura în calea lor o mare parte din acestea. Recesiunea nu mai pare a fi chiar atât de departe.
Ioja Gabriel