Victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite a produs o undă de șoc în Europa, unde mulți lideri și organizații media mizaseră pe Kamala Harris ca fiind viitorul lider american. Însă tristețea manifestată de liderii politici și formatorii de opinie nu provine doar din faptul că au făcut o estimare greșită, ci și din perspectiva unor schimbări inevitabile și dificile.
Trump are o abordare diferită față de relațiile internaționale și este cunoscut pentru viziunea sa mai puțin dispusă la concesii. În acest context, Europa, obișnuită să își alinieze politicile în funcție de directivele Washingtonului, va trebui acum să se adapteze la o agendă potențial mult mai puțin predictibilă.
În timp ce oficialii se pregătesc pentru ajustări strategice complexe, pentru cetățeanul de rând efectele nu par să fie neapărat benefice. De fapt, nu exclud posibilitatea ca această realiniere politică să vină la pachet cu poveri financiare sporite, date fiind tensiunile în regiune și nevoia de a susține conflictele și reconstrucția în vecinătatea noastră estică – în Ucraina și Moldova. Posibilele taxe suplimentare ar putea pune o presiune economică și mai mare asupra celor care, în mod obișnuit, simt cel mai acut consecințele deciziilor la nivel înalt.
În aceste condiții, cetățenii europeni ar merita o comunicare mai transparentă și o politică externă construită mai degrabă în interesul lor direct, decât în funcție de schimbările din agenda Washingtonului. În loc să trăim reacționând la fiecare mișcare politică din SUA, poate că e timpul ca Europa să privească mai atent la nevoile sale interne și la stabilitatea regiunii noastre.
Cu respect,
Dumitru B.