Totul s a schimbat…

Dacă în anii ’90 oricine putea să-și deschidă un magazin mixt sau o altă afacere, iar lucrurile mergeau bine, fără prea multe reglementări, astăzi situația este cu totul alta. Pe atunci, o casă putea fi construită în regie proprie, cu ajutorul rudelor și vecinilor, iar fântânile și cișmelele erau o prezență obișnuită pe marginea drumurilor. Azi, asistăm neputincioși la dispariția multor libertăți, la restricționarea și supraimpozitarea muncii și a afacerilor. Sursele de apă de pe marginea drumurilor sunt pe cale de dispariție, iar pentru a construi o casă sunt necesare firme autorizate, avize și o mulțime de formalități.

În trecut, notarii erau rari, iar tranzacțiile imobiliare se făceau simplu, cu acte semnate de mână și doi martori. Apariția marilor lanțuri de magazine a dus la falimentarea majorității magazinelor de proximitate. Chiar și libertatea de mișcare a fost restricționată, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei. Totul se schimbă, dar nu neapărat în bine: apar tot mai multe legi, taxe și reglementări, iar noi asistăm neputincioși la erodarea libertăților și drepturilor câștigate cu sacrificii în decembrie 1989.

Industria și fabricile, unde altădată lucrau mii de oameni, au dispărut. Multe au fost privatizate, iar majoritatea au falimentat, fiind înlocuite de malluri și supermarketuri cu capital străin, care angajează doar câteva persoane.

După 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România rămâne țara cu cel mai mare procent al populației expuse riscului de sărăcie. Prosperitatea mult promisă pare că nu a ajuns încă la noi.

Ioja Gabriel