De când sunt partidele pro europene? Scăderea ratingului de țară, parte a proiectului „Romania Normală?

Noi suntem în UE din 2007, românii sunt europeni de 18 ani în curând, și sunt pentru apartenența României în UE. Așa că mă întreb retoric cum putem fi „pro” cu ceva în ceea ce suntem deja… moldovenii, da, pot fi pro-UE, de unde această mantie pe care au îmbrăcat-o partidele devenite brusc le-o europeni…

În nicio țară din lumea a treia nu s-au anulat alegeri în desfășurare, și s-au aruncat la gunoi atâta timp, energii și bani pierduți: bannere, afișe electorale, sondaje, exit-polluri, și vin unii și ne spun „la loc comanda”, voi de fapt l-ați ales pe Iohannis după 21 decembrie. Nu e o confiscare a puterii de către un individ care e efemer președinte?

Că a fost TikTok-ul, un actor statal, ba suveraniștii, ba legionarii, că ei nu-l cunoșteau pe acest Georgescu, că a apărut de nicăieri, că oamenii n-au știut pe cine votează? Dar mint cu nerușinare, Georgescu a fost în diferite guverne, a reprezentat România și e prezent de vreo 10 ani în spațiul public. De ce în celelalte alegeri nu s-a amestecat nimeni?

CCR a aruncat țara într-o criză politică, cu efecte dezastruoase: scăderea ratingului de țară, aruncarea țării într-o veșnică campanie electorală ce consumă resurse, scăderea bursei, a Pilonului II de pensii etc., plus pierderea credibilității cetățenilor și a creditelor interni și externi.

Regimul Iohannis va intra în istorie ca cel mai longeviv regim „din așa-zisa democrație”, unde, deși Constituția spune clar că un mandat nu poate depăși 5 ani, totuși asistăm la o călcare în picioare a acesteia, cu un președinte nelegitim. Tot acest fiasco ne va costa câteva miliarde bune de euro (Bursa, dobânzi mai mari, facturile alegerilor și campaniilor ce sunt decontate de stat, creșterea TVA, taxelor, impozitelor etc.), deși prejudiciul total e incomensurabil.

Asta e „România normală, a lucrului bine făcut” — sărăcie, scăderea puterii de cumpărare, analfabetism în creștere, unde tot Iohannis, ajuns președinte pe Facebook, ne învăța și îndemna în urmă cu 10 ani să votăm, pentru că fiecare vot contează, și că ne va scăpa de PSD… După 10 ani, nu ne rămâne cam nimic, nici o realizare notabilă, ba chiar lasă țara mai slabă și mai vulnerabilă ca oricând.

Ioja Gabriel