V-o spun in cunostinta de cauza. Dati-mi voie sa nu imi dau si numele, nu ca mi-ar fi frica, dar poate o sa aiba de suferit copilul meu care invata in aceasta scoala. Da, la Racova, la scoala din centrul comunei, putem vorbi despre o anomalie educationala.
De ce spun asta? Vi se pare normal ca elevi de clasa zero, sau pregatitoare cu i se spune, sa invete in aceeasi clasa, in asa-numitul, invatamânt simultan, cu elevi de clasa a IV-a? Da. Asta se intâmpla la noi, asa invata copiii nostri. Nu am nimic nici cu unii, nici cu altii, carte trebuie sa faca orice elev.
E dreptul lor. Dar nu asa. Sunt de acord ca, mai ales, la tara, sunt astfel de practici. Sunt de acord ca sunt putini copii pentru a forma o clasa, iar invatatorul trebuie si el, saracul, sa-si faca orele, sa-si intregeasca norma.
Nu am nimic nici cu dascalul in sine, dar asta nu mai e scoala. Cum poti sa pui un copil, care abia a plecat de la gradinita, care nu stie sa scrie si sa vorbeasca corect, in aceeasi banca cu un elev care deja se pregateste pentru gimnaziu? Daca era macar de clasa a II-a sau a III-a nu aveam nimic. Dar un copil de clasa zero?
Ce spun oare cei de la Inspectoratul Scolar? Cum au putut aproba o astfel de situatie? Intr-adevar, sunt copii putini, nu neg asta, dar eu cred ca se putea face o altfel de programare scolara pentru ca fiecare elev sa beneficieze de educatie normala. Am auzit ca in oras, chiar prin Bacau, sunt clase pregatitoare cu 30 – 35 de copiii, deci care isi depasesc normativul.
Nici asa nu e bine. Poate oare un dascal sa supravegheze atâtia copii si sa-i mai si invete carte? La noi prea putini, acolo prea multi! Si ne mai miram de ce tinerii nostri nu stiu pe ce lume sunt si incotro s-o apuce. Cu tot respectul, dar nu pot sa fiu de acord cu asemenea lucru.
Parintele unui copil care invata in comuna invecinata Bacaului