Aud tot mai des vorbindu-se prin oraş că Bacăul n-ar (mai ) avea suficiente personalităţi din diferite domenii de activitate ale căror nume să fie atribuite unor artere publice (străzi). Din această cauză, vezi Doamne, foarte multe străzi din urbea noastră au fost „botezate” cu nume dintre cele mai comune, lipsite de rezonanţe istorice, culturale, sociale: „Abatorului”, „Agudului”, „Cantorului”, „Corbului”, „Prunului”, „Vântului” etc. Nu intrăm în detalii de frică să nu ajungem în Cartea Recordurilor.
De ce, oare, una dintre străzi n-ar purta, peste veacuri, numele lui Neculai Gh. Lupu? Cine a fost acesta şi ce merite deosebite are pentru a figura în lista străzilor din oraşul nostru? Poate concura cu „perlele” din cel puţin hazlia înşiruire de nume de mai sus?
Ei, bine, Neculai Gh. Lupu (1905 – 1985), fiu al acestor meleaguri, a fost un strălucit arhitect, bursier al Academia de Romania din Roma, cu studii de doctorat în Germania şi în Italia, în perioada 1930 – 1940, nerecunoscute de regimul comunist pe motiv că la conducerea acestor ţări se aflau, pe atunci, fasciştii!?!
Deşi n-a fost membru de partid, a condus, ca rector, Institutul Naţional de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. Era un om de o probitate exemplară. Niciun băcăuan (şi n-au fost puţini) n-a fost admis la Arhitectură în perioada cât a fost el rector decât „dacă ştia carte”. A fost persecutat, chair dacă nu direct, fiica şi fiul urmând calea exilului. Date fiind argumentele de mai sus, s-ar impune şi în acest caz o reparaţie morală, chiar şi tardivă.
Şi, pornind de la acest exemplu, s-ar putea iniţia o amplă campanie de redenumire a numeroase străzi din municipiul Bacău. Sunt sigur că mulţi dintre istoricii extrem de valoroşi care trăiesc în Bacău ar susţine acest demers. Bineînţeles, cei mai entuziaşti ar trebui să fie recompensaţi măcar moral.
Se aude, domnilor diriguitori ai cetăţii?
P.S. Paradoxal, de-a lungul timpului, din motive obiective (sistematizare) unele străzi au „dispărut” şi, odată cu ele, numele lor. Aşa este şi cazul străzii aflată cândva în spatele Magazinului „Luceafărul”, care a purtat numele lui Gheorghe Botezatu, unul dintre cei mai importanţi directori ai Colegiului Naţional „Ferdinand I” Bacău.
Constantin Juncu