“Vreau să vă am client!”

Am vrut, ieri, să iau niște pepeni din piață. La Piața Centrală dădusem de niște băieți extraordinari care mi-au ales pepenii și i-au ales bine. Dar s-a nimerit să fie foarte aglomerat, se făceau niște lucrări în zona și nu am putut intra în parcare. Mi-am continuat drumul către Piața Sud, unde e mai lejer, se găsesc locuri bune pentru mașini și unde cred că o să mai merg.

Până la pepeni am străbătut zona de legume și m-au oripilat urletele vânzătorilor de la noi din oraș care îi certau pe clienții care îndrăzneau să aleagă roșiile.

Dar niște urlete din alea animalice, de mi-am zis că nu o să cumpăr în veci de la persoanele respective. Am ajuns și la pepeni, am dat o tură și m-a abordat o tânăra decent îmbrăcată: “Doriți pepeni?” Am rugat-o să-mi aleagă unul verde și doi galbeni, zemosi. I-a cântărit, mi i-a dat și m-a asigurat că sunt foarte dulci și parfumați. “Să vedeți că o să va placă și sper că o să reveniți la mine pentru că aș vrea să va am client.

Eu stau aici până în septembrie”. Atitudine frumoasă, conversație decentă, haine curate, o limba română impecabilă… Cum să nu revin la fata asta care s-a străduit atâta să ma determine să-i fiu client? Poate vor învață și zarzavagiii noștri așa ceva… deși m-aș mira. Și pepenii au fost excelenți!

Tiberiu Petrici