De ce să încalci, cu bună știință, niște sfaturi, eu așa le consider, care sunt date să te protejeze? Sănătatea este lucrul cel mai de preț pe care îl avem. Mai am încă mulți ani până la pensie. Mă tem însă de acest virus! Organismul meu este sensibil și la alte afecțiuni. Este bine că s-a prelungit valabilitatea cardului de sănătate. Numai că pentru un consult, de specialitate, îmi trebuie trimitere de la medicul de familie.
Doctorița mea a ieșit la pensie și am fost repartizată la un alt medic de familie. Am avut opțiunea de a alege. Am ales, la un cabinet undeva, pe lângă gară. Nu am bani de taxi, de pe Republicii până acolo. Am așteptat răbdătoare să mă urc în autobuz. Cu bilet, cu mască, mănuși. Pe ușa din dreapta șoferului. Așa cum am citit în instrucțiuni. Autobuzul era deja plin. Trebuia să aleg altă oră. Se cobora și urca, pe toate cele trei uși. Nu m-am încumetat.
Am așteptat următorul, pe o bancă. La cum se circulă în Bacău, au venit două. Am făcut câteva fotografii cu telefonul, să văd dacă am vreo șansă. Am urcat pe ușa din mijloc. După mine au mai urcat doi tineri. Se uitau la cum îmi țin poșeta în brațe. N-aveau ei treabă cu bolile. La tineri hai, inconștența vârstei, lipsa de educație. Mai au o scuză. Dar oameni serioși, la cravată, să urce fără mască? Și ne mirăm de ce tot crește numărul de îmbolnăviri și avem restricții? Șoferul autobuzului nu are nicio vină. Ce poate el să facă? Poartă mască, dar e depășit de situație.
Cred că ați înțeles unde bat: dacă e obligatoriu să purtăm mască în spații închise, iar autobuzul e un spațiu închis, de ce nu o facem? Până la urmă ține de bun simț și de respect, pentru noi, ceilalți, care, deși e foarte cald, cum este pentru toată lumea, purtăm masca, așa, corect, cum trebuie, peste nas. Repet! Din respect! Poate niște amenzi usturătoare ar mai civiliza pe unii. Apropo: în Spania, vă spun sigur că am băiatul acolo, amenda pentru nepurtatul măștii în mijloacele de transport în comun este 100 de euro. V-ar conveni?
Elvira Stanciu