Țin să vă aduc la cunoștință un eveniment ieșit din comun: „O bătrână de 80 ani, care figurează în evidențele medicului de familie cu probleme cardiace severe, s-a deplasat la dispensarul din localitatea Izvoru Berheciului pentru a fi consultată de medicul de familie deoarece în cursul nopții s-a simțit foarte rău. Medicul din localitate i-a sugerat să meargă la domiciliu , aproximativ 4 km, la temperaturi de 34 grade C, și să apleleze SNUAU 112 pentru a solicita o ambulanță să se deplaseze la spitalul din Bacău.
A fost făcut primul apel în jurul orei 11:00, operatorul de la ambulanță a zis că nu are mașină și va trimite în scurt timp când va fi disponibilă. După 2 ore, la 13:00, s-a revenit din nou cu apel, aceeași situație. După alte 2 ore jumătate, din nou apel 112, în jurul orei 15:30, aceeași explicație, nu avem ambulanță disponibilă. Într-un târziu în jur de ora 17:30 a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Bacău și transportată la UPU Bacău, unde a fost așezată pe o banca fără a fi consultată și pusă să aștepte la rând, după codurile de urgențe stabilite. Vă scriu la ora 22:50 și nici în acest moment bunica mea nu a fost preluată spre consult și nu se știe cât va mai dura până va primi îngrijiri medicale.”
Acum întreb respectuos:
-De ce au loc frecvent la nivelul Bacăului astfel de situații? Am zis frecvent, deoarece nu e prima nemulțumire față de personalul de la UPU (Urgențe) Bacău.
-Persoanele în vârstă și în special cele din mediul rural nu au drept la asistență medicală? Este imposibil ca de la 11:00 ora primului apel la 112 și până la 17:30 când a fost preluată de o ambulanță să nu fi existat liberă o mașină. Sau s-a intervenit în această perioadă la cazurile din municipiul Bacău și ulterior la cele din mediul rural?
– Înțeleg situația deosebită a protocoalelor impuse de epidemia cu Covid, dar nu pot înțelege de ce un bolnav cu afecțiuni severe la inimă trebuie să aștepte mai bine de 14 ore pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate!
Florin P.