A sosit momentul în care noul (vechiul) guvern să ne dea „cadoul” pentru 2025: măsuri împachetate frumos într-o OUG, în care, pe surse, s-ar afla, printre altele, creșterea accizelor, a taxelor și impozitelor pe proprietăți. Atenție! Vor să taxeze proprietățile în maximum 2 ani, în funcție de valoarea de piață… 1-2% pe an din valoare. Valoare stabilită de cine?
În loc să lase piața liberă, statul vrea să intre cu bocancii în tot ce înseamnă piață liberă. Au plafonat totul: energie, gaze, alimente – mai puțin beneficiile lor – neînțelegând că, atunci când intri într-o piață concurențială și plafonezi adaosul, celelalte produse se vor scumpi. De aceea am asistat la triplarea prețurilor detergenților și a produselor de curățenie.
Statul s-a trezit brusc și și-a dat seama că românii sunt 96% proprietari și, disperat fiind, vrea să-și umple vistieria goală pe seama „proprietarilor”. A umflat și stimulat creșterea prețurilor la imobiliare prin:
- creșterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru imobilele noi,
- grilele notarilor,
- diferite scheme precum „Prima Casă” sau „Noua Casă”, unde statul s-a făcut „girantul” a sute de mii de credite.
Aceste măsuri au umflat prețurile deoarece, brusc, oricine cu un venit putea accesa un credit pe 30 de ani, cu un avans care, la un moment dat, era de 5%. Acum, avansul este undeva între 10-15%. Și cum, la noi, totul e speculă, oamenii au crescut și ei prețurile.
Băncile au dobânzi triple față de restul UE. Statul are noi, așa-ziși proprietari, pe care, an de an, îi taxează. Băncile fac profit, iar statul ia și de la ele cota parte și, în plus, se împrumută de la bănci. Deci, e win-win. Singurii păgubiți rămân oamenii, care, sub mirajul unei proprietăți ce le-ar crește nivelul de confort, își amanetează, în mare parte, viitorul.
Ioja Gabriel