Acţiuni posibile ale poliţiei române pentru copiii cu autism

Pe strada Henri Coandă din municipiul Bacău circulă copii cu CES. Vin la școală, merg la masă, sau pleacă de la program. Sunt desigur însoţiţi, însă uneori (cum a fost cazul şi băiatului meu) reușesc să treacă de porțile larg deschise ale instituției de învățământ, observați doar de camerele de supraveghere, ce nu pot reacționa.

Din fericire, deși a alergat pe stradă singur, nu a avut loc nici un eveniment neplăcut.

La intersecția străzii este o instituție a ministerului de interne care eliberează documente pentru cetățenii orașului, traficul pe această stradă fiind astfel foarte intens. Poate fi conștientizat conducătorul auto care traversează zona prin acțiuni ale poliției rutiere privitor la acesti copii?. Cred că da. Am discutat astăzi la Biroul Rutier al Politiei Municipiului Bacau despre aceste aspecte. Am lansat o petitie on-line catre Politia Municipala Bacau, in care am propus urmatoarele:

1. Semnalizarea pericolului la care sunt expusi acesti copii, care nu au posibilitatea de a circula pe marginea strazii (nu sunt trotuare, ei parcurg sute de metri insotiti de cadrele didactice pe marginea carosabilului pentru a lua masa, de exemplu), in siguranta. Aceasta semnalizare trebuie facuta astfel incat conducatorii auto sa fie informati de situatia existenta, de faptul ca nu pot colabora cu acesti copii prin semnale acustice generate de claxon si, foarte important, asupra faptului ca autistii nu cunosc regulile si semnele de circulatie.

2. Sa initieze o campanie de constientizare a autismului (nu prin aprinderea unor lumini albastre si participare de politicieni entuziasti) in zona de care raspund, si anume traficul auto si siguranta cetateanului. Este neaparat necesar ca agentii de politie sa stie cum se comporta un copil sau adult autist atunci cand s-a ratacit, pentru a preveni si evita evenimente nefericite pe strada. De asemenea, echipajele de politie rutiera pot opri cetatenii participanti la trafic si sa le inmaneze pliante de informare asupra modului recomandat de a reactiona, atunci cand intalnesc copii sau adulti autisti nesupravegheati pe strada.

Sunt direct interesat, având un băiat autist, să colaborez cu poliția română pentru aceste proiecte extrem de necesare tuturor, deoarece nimeni, nici conducător auto, nici părinte de copil autist, nu ne dorim decât să prevenim pericolele potentiale.

Numai bine!

Emil Melinte