Am văzut, zilele acestea, solidaritatea umană!

A nins. A nins foarte mult. Bacăul a fost (încă mai este) sub zăpadă. Se intervine și de către primărie, sunt și mulți cârcotași, dar ce m-a impresionat pe mine în aceste zile a fost solidaritatea umană. Și la mine în cartier, și în alte zone ale orașului, am văzut zeci de postări și pe Facebook. Spiritul civic încă mai există în noi, și asta mă bucură enorm. Credeam că suntem o cauză pierdută, dar ce am văzut zilele acestea mi-a dovedit contrariu.

Vineri, am rămas și eu înzăpezit, culmea!, chiar în fața blocului, cu mașina. Am vrut să o scot din parcarea plină de zăpadă, încă mai ningea foarte tare, mă grăbeam să ajung la serviciu, intrasem în panică, într-o mână aveam lopata, în cealaltă racleta și încercam să găsesc soluții de a o lua din loc. M-am trezit lângă mine cu doi cetățeni, nici nu știu de unde au apărut, habar nu aveam cine sunt, s-au oferit să mă ajute, fără să scoatem niciunul vreun cuvânt, m-au ajutat să împing mașina, au dat tot ei cu lopata să îmi facă pârtie, în timp ce eu manevram volanul. Și așa am reușit să ies. Ajutat de doi necunoscuți, cărora le mulțumesc public.

Am văzut astfel de gesturi peste tot. Seara când m-am întors acasă, toți vecinii mei erau cu lopețile în mână și degajau zăpada din fața blocului, de pe scările de la intrare, de pe trotuar. M-am alăturat și eu. Am deszăpezit cu toții inclusiv locurile de parcare, fără a aștepta ajutorul nimănui.

Solidaritatea umană există! Și asta mă bucură. Am văzut pe rețelele de socializare că și alți băcăuani de-ai mei au făcut același lucru. În foarte multe cartiere. Și chiar îndemnau cetățenii să le ia exemplul și să nu mai urle pe internet că de ce Primăria Bacău nu vine să le scoată zăpada de sub nas! Bravo lor! Bravo nouă, tuturor!

Sâmbătă am ieșit din nou prin oraș, și duminică, la fel, la cumpărături și cu treburi. În drumul meu am văzut o mulțime de intrări în blocuri curățate de zăpadă, și trotuare, și bănci. E clar că pe acolo nu au acționat cei de la primărie, ci locatarii. Bravo lor, încă o dată! Asta înseamnă spirit civic. Și solidaritate! Să dea Domnul să rămânem așa cu toții!

Adrian Cozma