Cât de fericiți sunt băcăuanii?

Cu bune cu rele locuitorii județului Bacău au intrat în 2024, an electoral în care din nou vor fi năvăliți de promisiuni care mai de care și în care se vor bucura și de mici realizări, rezultat ai primarilor ce vor pe ultima sută de metrii să arate că au realizat ceva, în speranța câștigării un mandat.
Și totuși … oare aceste mici lucruri vor aduce mari schimbări în calitatea vieții băcăuanilor?
Încercând să descâlcesc ceea ce înseamnă o viață de calitate, îmi imaginez viața ca pe o casă ce trebuie să dureze o perioadă decentă (cam 80 de ani), ce are o bază solidă (familia și prietenii), stâlpi și pereți care să țină de cald (liniștea sufletească) și anumite lucruri care să îi facă aspectul frumos (plăcerile din viața de zi cu zi).

Să le luam pe rând:
Sănătatea
În România speranța de viață la naștere este de 72,8 ani, în timp ce media Uniunii Europene este de 80,1 ani. Cu alte cuvinte, într-un județ ca Bacău, dacă treci vârsta de 73 de ani, vecinii te pot striga ”Norocosul” deoarece în ciuda faptului că avem farmacii peste tot, spitalele din județ încă mai au mari lipsuri când vine vorba de personal și aparatură. Anul 2023 a fost unul bun pentru locuitorii orașului Onești din acest punct de vedere, acolo unde Consiliul Județean Bacău a adus un angiograf cardiovascular ce va permite realizarea de intervenții coronariene, mai pe înțelesul tuturor, oneștenii sunt mult mai privilegiați decât restul băcăuanilor în tratarea (de obicei de urgență) a cazului nr. 1 ce poate provoca decesul unei persoane (infarct).
De ce consiliul județean nu a văzut necesitatea unui angiograf și la Spitalul Județean Bacău rămâne în continuare o necunoscută. Poate că dă mai bine pe ecran știrile cu pacienți ”jumate-morți” cărați cu elicopterul SMURD de la Bacau la Iași.
Familia și prietenii
Lipsa locurilor de muncă a făcut ca tinerii băcăuani să plece ori în străinătate, ori în orașe mai dezvoltate ale României. E un lucru normal, însă un lucru ce provoacă durere, atât pentru cei plecați, cât și pentru cei rămași acasă. Crearea locurilor de muncă ar trebui să fie principalul scop al fiecărui Consiliu Județean, pentru că doar astfel populația va rămâne în acel loc și totodată va plăti taxe în acel loc, făcând acel loc să înflorească. ”Omul sfințește locul”, iar dacă omul pleacă, locul acela mai devreme sau mai târziu va deveni istorie. În 2013 Bacăul ieșea pe primul loc din Romania la plecări (peste 70000 de oameni au părăsit județul Bacău), în timp ce în 2022 o statistică arăta ca aprox. 4000 de copii din județul Bacău sunt lăsați în grija rudelor de părinții plecați în străinătate. Și da… le ducem dorul tuturor celor ce au plecat și ce puțin probabil vor reveni să locuiască în Bacău.

Liniștea sufletească
Județul Bacău este destul de liniștit, orașele au devenit ”orașe fantomă” și nici la sate lucrurile nu stau diferit. In lipsa tinerilor, discotecile au dat faliment, nu mai e viață, e liniște… o liniște ce nu ne place.
Cel mai mare studiul făcut în domeniul psihologiei a arătat că cel mai important lucru pentru fericirea umană este relația cu cei din jur, cu rudele, cu prietenii … dacă îi ai lângă tine și dacă reușești în epoca rețelelor sociale să menții legături sincere și consistente cu ei. Noi oamenii, suntem codați din punct de vedere genetic să trăim în triburi, suntem animale de haită. În Epoca de Piatră cea mai mare pedeapsă pe care un om o putea primi era să fie exclus din trib, deoarece acesta devenea vulnerabil în fața pericolelor și era mult mai aproape de moarte.
Băcăuani fiind, în ziua de azi este din ce în ce mai greu să simțim că aparținem unui ”trib”. S-a stins mândria de a fi băcăuan, situația fiind simbolizată foarte bine de Stadionul Municipal din Bacău, ce altă dată, ne aduna pe unii dintre noi o dată la două săptămâni să ne facă să ne simțim parte dintr-un grup, dintr-un trib ce purta culorile galben-albastru. Dar lăsând fotbalul la o parte, oare mai există lucruri în Bacăul anului 2024 ce ne fac să ne simțim că suntem acolo unul pentru altul…că simțim la fel?
Fără apartenență la un grup, devenim mai anxioși și mai depresivi, riscăm să cădem în diferite dependențe și nu ne rămâne decât să luăm la răsfoit cartea băcăuanului Iștoc Augustin Tiberiu, ” Creierul scăpat din lesă ”.
Plăcerile din viața de zi cu zi
Mersul pe bicicletă este o plăcere, o pistă de biciclete în oraș este bine-venită. O plimbare într-o zonă verde cum ar fi Insula de agrement din Bacău este de asemenea o plăcere, pescuitul în Siret poate fi o plăcere. Poate că multe lucruri nu sunt de făcut în județul Bacău, dar cu siguranță cine caută ceva de făcut pentru sufletului lui va reuși să găsească. Totuși, sunt oameni care altceva nu fac decât să critice tot ceea ce primăriile au făcut pentru micile plăceri din viața de zi cu zi. Și, deși nu sunt unul dintre ei, îi pot înțelege oarecum.
Deoarece nu te poți bucura de plăcerile din viața de zi cu zi, dacă nu ai liniște sufletească, nu poți să ai liniște sufletească când nu ai prietenii și familia lângă tine, nu ai un loc de muncă stabil și nu îți sunt asigurate condițiile necesare pentru a fi tratat cum se cuvine în cazul în care te lovești de probleme de sănătate !

 

Anonimus BC