Ce se va intâmpla cu programul „Scoala dupa scoala”?

De câteva zile, vuieste orasul si tara ca se va desfiinta programul “Scoala dupa scoala”. Din câte am auzit de la parinti si de la doamna invatatoare, Curtea de Conturi s-a autosesizat ca dascalii incaseaza prea multi bani “la program”.

Ce-i drept, la 12 lei pe zi, se aduna o suma frumusica, iar daca ai 20 din 30 de copii “la program”, cred ca aceasta activitate este una profitabila pentru invatatori. Acum, trebuie sa recunosc, ca programul “Scoala dupa scoala” ii ajuta mult si pe parinti. Mai ales pe aceia dintre noi care au copii in clasele I – IV sau la pregatitoare, iar serviciul nu ne permite sa-i luam pe copii la prânz, de la scoala. Multi dintre noi, nu au nici parintii in oras, nici vreo matusa pensionara care sa aiba grija de copii, asa ca optiunea pentru “Scoala dupa scoala” este cea mai buna.

Apoi, ai siguranta ca pâna la ora 16, copilul isi face temele la scoala (ma rog, nu tot timpul), ca socializeaza, ca este supravegheat, ca ia o gustare si daca le mai ramâne timp, se joaca. Ma intorc la intrebarea mea: Ce se va intâmpla cu programul “Scoala dupa scoala”? Parintii au nevoie ca acest program sa continue.

Desi am auzit si variante in care invatatorii nu elibereaza chitante pentru sumele achitate de parinti, ca nu raporteaza aceasta activitate si functioneaza la mica intelegere cu directorul, stiu ca multe scoli sunt autorizate sa desfasoare programul “Scoala dupa scoala”. Acum sper ca, mintile luminate sa gaseasca o formula avantajoasa atât pentru invatatori, cât si pentru parinti. In caz contrar, multi dintre copiii care frecventeaza acest program vor ajunge sa stea singuri, incuiati in casa si expusi unor riscuri iminente in lipsa supravegherii parintilor.

Oana Bruma