Consolidare sau autodistrugere?

Se tot vorbeşte în spaţiul public despre nevoia de consolidare a blocurilor cu risc seismic, însă nimeni nu se gândeşte să pună capăt distrugerilor făcute de proprietari în propriile locuinţe. Nu este cartier în Bacău în care să nu auzi zgomotul specific al ciocanelor rotopercutoare care sparg pereţii despărţitori din locuinţe.

Lumea vrea consolidarea sau reabilitarea blocurilor, dar structura multor blocuri este şubredă la interior. De când a apărut moda asta a saloanelor deschise, mulţi băcăuani au renunţat la uşi, lăsând loc arcadelor. Astfel de puncte slabe sunt în toate blocurile. Din dorinţa de a-şi lărgi spaţiul locuibil, mulţi au renunţat la pereţii despărţitori, la debarale etc. Să nu uităm că toate aceste modificări afectează structura blocului.

Mulţi or să spună că ei nu au dărâmat niciodată un perete de rezistenţă şi nicio grindă de susţinere. Prostii!!! Dacă ar fi să se facă controale pe bune în blocuri, atunci s-ar afla situaţia reală din teren, iar pe lângă blocurile vechi din centru, multe alte imobile ar necesita lucrări de consolidare. De curând, m-am mutat pe strada Energiei.

În ultimele zile s-a tot vorbit de cutremure şi mi-am ridicat un mare semn de întrebare legat de siguranţa mea, atunci când un vecin de-al meu a început să spargă pereţii prin casă. Cred că dacă ar fi un cutremur de 7 grade, tot nu l-aş simţi, din cauza zgomotului şi a trepidaţiilor de deasupra mea. Ştiu că orice intervenţie ar trebui anunţată la asociaţia de proprietari, dar mă îndoiesc că procedează careva aşa.

Aşa că mă întreb cât de inconştieţi suntem, tăindu-ne singuri craca, adică pereţii. Dată fiind situaţia nu pot să spun decât: Ferească-ne Dumnezeu de vreun cutremur mai mare!

Ovidiu Nicoliţă