Tocmai mi-am plătit taxa de salubritate pe anul acesta. Sunt înscris pe ghiseul.ro, de vreo cinci ani, și a durat doar 2 minute întreaga procedură. Simplu, de acasă, din fața unei tablete. În fine, nu despre asta vreau să vorbesc acum. Ci despre cuantumul acestei taxe. Cum e, domnule, cu taxa asta de salubritate? A crescut foarte mult. Foarte foarte mult.
Am citit în presă, am auzit, s-a votat și în consiliul local, ok, a crescut, că era nevoie, că e vorba despre un program mai vechi, care a avut termen acum sau ce o fi, ok și asta, suportăm de toate. Numai că e alambicat totul. Nu se vorbea la un moment dat, eu parcă așa am citit, că vom plăti doar atât gunoi cât vom produce? Cum e și normal? Păi, mă pot eu compara cu o familie care are cinci persoane în casă, doi părinți și trei copii, cu mine, care suntem doar doi, eu și soția? Plătim la fel, pe persoană. La fel, fie copil, fie adult, fie familie numeroasă, fie una restrânsă, fie că locuim permanent în acea casă (și aici e altă discuție – apropo, eu am casă și la țară, și acolo plătesc că mi se ridică gunoiul, iar la oraș vin doar câteva zile pe lună, cât să îmi iau pensia și să mai face ceva cumpărături), fie doar ocazional? Plătim la fel și aici. Indiferent de cât gunoi producem. E normal, oare?
Apoi, altă problemă. Una majoră chiar. Am cunoștințe, prieteni, care chiar sunt interesați de acest subiect. Ce fac persoanele juridice, adică mai pe înțelesul tuturor, cei care conduc o afacere? Plătesc și ele această taxă pe număr de salariați, așa am înțeles. Păi, e normal? Adică, un salariat își plătește acasă taxa, pe locuința în care stă, iar șeful lui, mai plătește încă o dată, tot pentru el, aceeași taxă (mai mare, chiar cu câțiva bănuți), doar pentru că pe timpul zilei (sau, mă rog, dacă lucrează și în schimburi, și pe timpul nopții) el nu mai stă acasă (deci nu mai produce gunoi), ci se duce la serviciu (unde poate produce gunoi), iar angajatorul plătește pentru asta. Păi, nu e dublă impozitare?, zic și eu. Adică se plătește de două ori aceeași taxă, dar pe o singură (aceeași) persoană. E normal, iar întreb?
Și, încă o speță, dacă-mi permiteți: un băcăuan care stă pe strada X, într-o locuință personală, plătește taxă de salubritate pe persoană fizică, dar, în aceeași locuință are și sediul social al firmei pe care o conduce. Ce face? Mai plătește o dată taxa de salubritate, dar ca persoană juridică! Plătește. Pe aceeași locuință, pe aceeași persoană (dacă e întreprindere individuală, de exemplu)! Nu e absurd?
Să vă dau un mic exemplu. Probabil că îl știți mulți, dar se potrivește cu momentul: în străinătate, în Bruxelles, mai exact, pentru că de acolo am și informația directă (am rude care locuiesc acolo), știți cum se plătește această taxă de salubritate? Prin sacii de gunoi pe care îi cumperi. Sunt de trei tipuri: negre, albe și galbene, pentru că, deh!, ăia mai știu și ce e aia colectare selectivă a gunoiului. Iar tu, cetățean al Bruxelles-ului, cumperi aceste pungi (de diferite mărimi, cum dorești și cât știi că ai nevoie), când le umpli le scoți în fața casei, iar firma care ridică gunoiul le ia și gata. Asta e tot. Dar, repet, condiția e să ai gunoiul strâns în acele pungi speciale. De fapt asta e taxa lor de salubritate, așa o plătești. Ai scos gunoiul în altă pungă, rămâi cu el la ușă. Iar dacă îl arunci pe unde vrei, plătești o amendă de nu-ți mai trebuie. În așa fel, acolo, plătești gunoiul pentru cât produci. Nu e mai normal așa?
Haideți să ne mai gândim puțin înainte să luăm decizii care afectează pe toată lumea. Chiar sunt curios dacă aceste rânduri vor fi citite de cine trebuie și dacă se va schimba ceva. Nu acum, pe loc, dar măcar pe viitor! Anul acesta mi-am plătit taxa de salubritate. De la anu’, mă mai gândesc.
M.N.