Cum va deveni Bacaul oras cultural european?

Unul dintre proiectele propuse de primarul interimar al Bacaului, Ilie Birzu, include o noua editie Theaterstock pentru care Ministerul s-a aratat dispus sa contribuie la finantare. Anul trecut a avut loc acest Theaterstock in orasul nostru, unde s-au adunat colective teatrale din multe orase ale României.

A fost in august, o luna de cuptor. In timpul reprezentarii pe scena Teatrului de Vara „Radu Beligan”, in sala s-a instalat mare zapuseala iar spectatorii si artistii cu greu puteau respira. Spectacolele teatrale pe care le-am vazut atunci nu erau mai bune decât spectacolele Teatrului Municipal Bacovia. De aceea, cred ca banii primiti de la Ministerul Culturii trebuie folositi in primul rând la sustinerea colectivelor de cultura a municipiului Bacau.

In afara de cultura artistica, orasul cultural european trebuie sa aiba parcuri frumoase, strazile si trotuarele curate, precum si cladirile locuibile si culturale bine ingrijite. Consider ca nu are dreptul sa considere Bacaul oras cultural european atât timp cât casa unde s-a nascut Vasile Alecsandri este lasata in paragina, având in vedere ca peste doi ani, noi, bacauanii, vom sarbatori 200 de ani de la nasterea clasicului literaturii române.

Banii primiti de la stat trebuie cheltuiti pentru dezvoltarea culturii in orasul nostru, imbunatatirea conditiilor de promovarea culturii, dar nu risipim banii la evenimente trecatoare si fara mare folos.

Dumitru Ghermaniuc, profesor de geografie, pensionar