De ce mâncam de la altii?

Ne-am modernizat. Ne-am lenevit. Ne-am europenizat. Si ne-am umplut de supermarket-uri, care ni se par mult mai accesibile pentru cumparaturile zilnice. De ce sa mai mergem pâna la piata pentru a lua legume si fructe proaspete, bune si… de-ale noastre? E mai bine sa mâncam de la altii! E mai comod. Dar si riscam foarte mult. De ce spun asta? Pentru ca am patit-o. Concret.

E vremea pepenilor. Nu de acum, ci de vreo luna, anul acesta vorbind. Sunt o mare consumatoare de astfel de minuni, zemoase, dulci, racoritoare, care fac bine organismului. Numai ca, repet, din comoditate, zilele acestea am ales sa cumpar un pepene mare, frumos, dintr-un supermarket. Mi-a fost mai la indemâna si nu m-am mai dus pâna in Piata Centrala.

Dar, surpriza! Când l-am taiat era crud, roz, pâna si sâmburii erau albi. Cu alte cuvinte, era un pepene necopt, adus din Grecia sau Turcia, la un pret usor mai mic decât cel din piata, un pepene care ne-a luat ochii si … atât.

A ajuns la cos, normal. Dar m-am invatat si minte. Nu mai cumpar nimic de la supermarket. De asta sunt sigura. Cel putin legume si fructe. Respect pentru taranii nostri din piata, care nu m-au dezamagit niciodata atunci când le-am cumparat marfa. Si scuze pentru impertinenta de a-i jigni. Vina e a mea, nu a lor!

Doina Munteanu