Dezinfectare în doru lelii

Toate marile magazine din Bacău comunică permanent măsurile care se iau periodic pentru dezinfectarea spaţiilor şi a altor dispozitive folosite de clienţi: cărucioare sau coşuri. Am văzut cum se face în interior în două dintre acestea, însă la cărucioare şi coşuri se face de mântuială. La unul dintre acestea, dezinfectarea era făcută de oamenii de pază şi ordine. Să vă spun cum proceda: cu o cârpă îmbibată cu ceva, nu ştiu ce era, „mângâia” pur şi simplu mânerul de împingere a căruciorului, la fugă, fără mănuşi, altele, recuperate dinparcare, erau împinse rapid între cele aşa-zis curăţate. Am stat vreo cinci minute şi m-am uitat la el, el s-a itat la mine şi a continuat operaţiunea de mare importanţă.
La al doilea supermarket, dezinfectarea cărucioarelor era făcută de o doamnă. Alt stil. Trăgea şirul de cărucioare de la locul lor şi, în acelaşi timp, trecea cu mâna, în care avea o cârpă, peste mânere. Rapid şi…eficient, nu? Dar să şiţi că nici clienţii nu sunt mai breji, nici la intrare şi nici la ieşire nu folosesc acele aparate cu dezinfectant şi nici sticluţele cu spirt de la ieşirea de pe bandă.
Să ne mai mirăm că numărul celor infectaţi creşte de la o zi la alta. Şi nu de la contactul cu persoane venite de afară, ci, aşa cum pun medicii, de la contactul social. Habar nu ai de unde ai luat virusul.

Vasile Bordeianu