Doctorul meu e… doctor?

Când eram mai tânăr, pe lângă şcolile profesionale, se practica şi forma de calificare la locul de muncă. Metoda nu era nouă, ea are vechime în România, se practica încă de prin secolul XIX. Intra copilul într-un atelier şi „ucenicea” pe lângă meşter mai mulţi ani, până primea la mână o hârtie, o recomandare că este calificat la meşterul cutare. Şi era calificat!
Mi-am amintit de acest lucru când a ieşit la iveală că, în România (dar nu cred că numai la noi), mai multe persoane (s-au descoperit până acum patru) au practicat medicina (chirurgie plastică, ginecologie, medicina de familie) fără a avea studiile necesare. Ba unii nu aveau niciun fel de studii! Cum a fost posibil? Ministerul de profil clarifică şi stabilește vinovaţii, dar nu asta e problema mea. Ci cum ştim, cum aflăm că persoana la care intrăm în cabinet (privat sau de stat) posedă toate documentele care atestă că este cine pretinde că este, adică medic.
Aţi fost vreodată atenţi la intrarea într-un magazin, într-un restaurant, într-un bar? Pe un perete, la vedere, sunt afişate toate documentele oficiale, eliberate de mai multe instituţii prevăzute de lege, care atestă că unitatea şi personalul pot funcţiona. Dacă ai răbdare poţi parcurge Autorizaţiile de funcţionare de la DSP, DSV, Finanţele Publice, Mediu, PSI, ISU, Atestatul persoanei care administrează afacerea, de la Gaze şi Energie electrică etc. Mai există telefonul unei persoane de contact, telefonul de la Protecţia Consumatorului, cel de urgenţă 112. Şi-i un simplu bar, un chioşc, un boutique. Cine nu pune la vedere aceste documente riscă o amendă şi chiar închiderea locaţiei. Cum Doamne iartă-ne să poţi încăpea pe mâinile unor impostori? Nimănui nu i-a trecut prin cap să solicite, atunci când apelează la un medic, ca acesta să demonstreze că este calificat pentru meseria care o practică! Clientul, pacientul are încredere în instituţiile statului, că acestea îşi fac datoria şi nu se pretează la asemenea golănii.
Îmi cunosc medicul de familie de vreo 15 ani, dar mai că mă duce gândul să-i solicit să-mi arate diploma şi autorizaţiile de bună practică. Sper să nu am surprize!

Vasile Boiangiu