Englezii nu glumesc!

De când s-a interzis fumatul in spatiile inchise, orasul este plin de chistoace, pe strada, pe trotuare, dar mai ales in fata magazinelor, a institutiilor. Gramezi de resturi. Fumeaza si, fara nicio retinere, arunca restul nefumat, mucurile…

Am sa va povestesc o intâmplare. Am lucrat mai multi ani in Anglia, la Liverpool. Am dus-o bine o perioada, am inceput intr-un restaurant, apoi un prieten din Republica Moldova m-a ajutat sa intru la un service auto. Intr-o zi, ma duceam la un magazin sa-mi iau ceva de mâncare. Pe atunci fumam. Am aruncat si eu tigara pe jos si când trageam de usa stabilimentului ma atentioneaza verbal, apoi ma opresc doi domni.

Imbracati in negru, echipati ca jandarmii nostri, pe uniforma scria “Garda de mediu”. Imi arata restul de tigara aruncat pe jos, imi spun ca m-au urmarit si nu pot sa neg, mai ales ca mai iesea fum din el.

Mai zic ca in oras este interzis acest lucru, scot o brosura, citesc ceva din ea, dupa care imi spun ca amenda este de 72 de lire. Am inghetat, am luat-o si eu româneste, ca o fi, ca o pati, ca n-am stiut, sa ma ierte, nu am atâtia bani.

Pentru 72 de lire eu munceam aproape doua zile. Imi cere documentul, scrie amenda, ma indruma unde pot sa o platesc, jumatate din suma, in 24 de ore. Mi-am zis ca nu o platesc, insa patronul, caruia i-am spus patania mea, m-a sfatuit sa platesc, altfel o sa am probleme si mai mari.

La noi când se va introduce aceasta interdictie? Când se va infiinta o garda de mediu, care sa supravegheze ordinea, curatenia, prin oras? Si, am inteles, nu era vorba doar de tigari, ci si de hârtii, ambalaje etc. Politia locala, jandarmii nostri nu asemenea atributiuni, ei se plimba ca Voda prin loboda.

Totusi, amenda aceea usturatoare mi-a folosit: m-am lasat de fumat.

Tiberiu Lascu