Fie pâinea cât de rea?

Îmi amintesc cu nostalgie de vremurile de acum douăzeci de ani, când pâinea pe care o găseam pe rafturile magazinelor din Bacău era întotdeauna proaspătă și gustoasă, produsă în cuptoare locale. Era o plăcere să te întorci acasă cu o pâine caldă, care avea o coajă crocantă și miezul pufos, știind că a fost făcută din ingrediente locale, de mâinile pricepute ale brutarilor din comunitatea noastră.

Din păcate, realitatea din prezent este cu totul alta. Pâinea de calitate a devenit o raritate în Bacău. În loc să avem pâine proaspăt coaptă, produsă local, suntem invadați de pâine adusă de la sute de kilometri distanță. Și nu doar atât: chiar și pâinea care se coace în cuptoarele noastre nu mai este făcută aici. Este produsă din aluat congelat, adus din străinătate, de la mii de kilometri distanță.

Îmi amintesc cum, în anii ’90, ne plângeam că Bacăul fusese invadat de cuptoare turcești de pâine. Astăzi, însă, mă simt aproape nostalgic după acele vremuri, pentru că măcar atunci pâinea era făcută în cuptoare locale și avea un gust autentic. Acum, găsirea unei pâini de calitate a devenit o adevărată provocare, ceea ce este trist și frustrant pentru toți cei care își doresc o alimentație sănătoasă și produse locale.

Cred că este timpul ca autoritățile locale și producătorii să își îndrepte atenția către această problemă și să găsească soluții pentru a readuce în orașul nostru pâinea de calitate.

Grigore T.