Halal educatie, halal parc

In fiecare dimineata trec prin Parcul Cancicov pentru a merge la serviciu, la Spital. Se tot vorbeste, am citit si in ziarul local, despre modernizarea acestui parc. Sunt multe de spus, dar am sa ma refer la un aspect care imi displace, este digratios, mizerabil, neigienic.

Toti proprietarii de câini de companie, mici, mari, ii scot la plimbare, pentru nevoi fiziologice, in acest parc. Verificati, mai ales la primele ore ale zilei, dar si spre seara, cu lesa sau fara, sunt condusi pe spatiile verzi, pe acel gazon englezesc, destinat altor activitati, de joaca pentru copii, pentru picnic (nu asa este in Anglia, in SUA?) sau efectiv spre a da o nota de prospetime, de curat.

S-au cheltuit niste bani, si nu putini, pentru achizitie, plantari, intretinere, insa zecile de câini au infestat si infesteaza acest gazon, spatiile verzi, peste tot, la milimetru, numai fecale, urina. Cum mai poti aduce un copil, cum te mai poti aseza, la umbra, pe acest gazon, asa-zis englezesc? Vara, aceste mizerii se usuca si sunt purtate de vânt, dupa care le inhalezi, când ploua este jale pe alei, nu ai unde calca. Eu am fost, vara trecuta, in Austria si Ungaria.

La Viena sunt numeroase parcuri si gradini publice, n-am apucat sa vad decât Parcul Sigmund Freud (aici sunt asezate numeroase sezlonguri dimineata si sunt retrase seara), mi-a placut foarte mult Gradina Burggarten si Parcul Volksgarden (ambele fac parte din patrimoniul cultural mondial). O curatenie exemplara, desene florale extraordinare (unde sunt florile din parcul nostru?), vezi la tot pasul oameni care intretin parcurile si ofera informatii, discreti, imbracati elegant.

Nu vezi un câine, nu vezi ciori, ba, la intrarea in unul dintre ele, nu mai retin care, era un anunt prin care se interzicea fumatul(!). Va dati seama pâna unde s-a ajuns. Eu cred ca administratorii parcurilor noastre, daca nu ajung la Viena, pot macar sa deschida internetul. Nu costa mult. Revin la parcul din Bacau si cer, solicit, chiar somez ca accesul câinilor de companie sa se faca doar intr-o anumita zona, in partea dinspre muzeul de Naturale, in spate, spre calea ferata. Este asa de complicat, de greu? Este vorba de vointa si interes pentru frumos si sanatos.

Ileana Bucurel