Interzis fumatul în scara blocului!

Bacaul vorbeste FUMAT SCARA BLOCULUINu de puține ori mi-a fost dat să-mi văd vecinii “ieșind la o țigară” în scara blocului. Și tot de atâtea ori m-am întrebat de ce nu fumează la propria lor fereastră, balcon sau geamul de baie și vor cu tot dinadinsul să ne intoxice pe noi, nefumătorii, împreună cu ai noștri copii.

Chiar dacă în astfel de momente nu le poți spune nimic, urlă în tine disperarea când vezi atâta nesimțire. Că doar, nu-i așa, sunt vecinii tăi și vrei să eviți o situație penibilă. M-au iritat întotdeauna astfel de faze de prost gust, pentru că vecinii mei au copii la rândul lor și protejându-i pe ai lor, îi supun pe ai mei/noștri riscului inhalării fumului de țigară, pentru că el/ei fumează pe casa scării.

Pe același subiect, un anunț explicit lipit în scara unui bloc de pe strada Mioriței mi-a atras atenția zilele acestea și mi-a demonstrat că nu sunt singurul are gândește astfel. Cineva, cel mai probabil nefumător, îi întreba pe fumătorii din bloc dacă știu cât de mult îi afectează pe copii fumul de țigară și dacă le pasă ce efect are fumul de țigară asupra lor.

Nu știu cât de mulți au văzut afișul acesta, însă, important este că el nu a fost distrus și le reamintește zilnic fumătorilor să nu mai fumeze în scara blocului. Și la mine în bloc lipise Poliția Locală un astfel de anunț în care se preciza că fumatul pe casa scării este interzis, fiind sancționat cu amendă.

Așa cum era de așteptat, nu a rezistat acel anunț și a fost aruncat la gunoi. Mai mult, tot din cauza fumătorilor, am rămas fără geamuri pe casa scării. Curentul format de ferestrele deschise au izbit violent ușile de pe nivel, iar impactul a dus la spargerea geamurilor. Vinovații s-au limitat doar la lipirea cu bandă adezivă a geamului, în loc să pună altul! Sticla care abia se mai ținea în chit, putea oricând să cadă peste un copil, nenorocindu-l. Și toate acestea, pentru o nenorocită de țigară, care putea fi “savurată” afară!

Iulian Oprișan