Monopol în Piața Centrală

Am asistat săptămâna trecută în Piața Centrală la o scenă care mi-a lăsat un gust amar. Treceam prin zona de flori, de jos, de lângă Vivariu, spre intrarea în piață, când am auzit țipete în spatele meu. Vreo doi bărbați bruneți răcneau la niște femei într-o limbă atât de ușor de recunoscut, dar totuși de neînțeles pentru un român ca mine. M-am oprit locului preț de câteva secunde și i-am urmărit de la distanță.

Încet, încet m-am dumirit și am înțeles ce a iscat toată zarva asta. Bietele femei, adunate de spate sub greutatea genților în care aveau găleți cu afine, doreau să-și întindă marfa pe șirul lung de tarabe goale așezate paralel cu hala centrală. Vigilenți, bruneții s-au năpustit asupra femeilor și le-au alungat, spunându-le să se ducă în Piața Sud. De ce să se ducă acolo!?! Pentru că aveau scandalagiii interes să-și vândă marfa lor! Pe singura tarabă ocupată, ce credeți că se vindea? Afine, evident! Dar nu mai aveau loc la masă și sărmanele femei, cu mâinile negre de la delicioasele fructe.

Mi s-a făcut milă de ele pentru că niște indivizi de teapa celor pe care i-am amintit își bat joc de oamenii mărunți și îi exclud din piață. Așa se întâmplă și cu micii producători care încearcă să-și vândă marfa legal, la prețuri muncite de ei. Mai mult, grupului de scandalagii i s-a alăturat și o brunetă vopsită blond, de care atârna un puradel și care se dădea drept administratora pieței.

Alo! Domnilor agenți de poliție unde sunteți când oamenii au nevoie de dumneavoastră? Cum îi păziți pe amărâții aceștia de mafia celor care dețin monopolul în piețele orașului?

Alin Ifrim