Nu mai ştim să punem problema?

Observ cu nelinişte maniera ciudată în care băcăuanii atacă problemele cotidiene. Este din ce în ce mai dificil să rămân calm când văd atâta prostie revărsată pe reţelele sociale. Şi nu ar fi o problema că se spun prostii, ci că acele prostii sunt folosite că argument pentru schimbarea agendei, pentru a obliga autorităţile să ia sau să nu ia anumite măsuri.

Cel mai mult m-a şocat modul în care lumea a pus problema atunci când cu tentativă de răpire a fetiţei de clasa a treia. Cică, “unde sunt poliţiştii, de ce nu o păzeau forţele de ordine pe fetiţă?!” În nici o ţară din lume nu este posibil să pui câte un poliţist să păzească fiecare copil; e imposibil. Nimeni, însă, nu s-a întrebat de ce oamenii de pe stradă nu au luat atitudine atunci când agresorul a vrut să o bage cu forţa în maşină.

Aceeaşi atitudine ciudată şi la anunţul cu privire la sistarea de apă. Vor fi trei zile în care se va da apă cu program, pentru a se repara o conducta. Toată lumea a explodat că de ce se face acum şi nu s-a făcut astă-vara. Pot să pun pariu că dacă s-ar fi făcut lucrarea în vara, lumea s-ar fi enervat că de ce nu se face toamna.

Nu ştim să ne stabilim priorităţile şi nu mai conştientizăm că nu toate se pot întâmpla după cum vrei noi, că mai sunt şi accidente. Acum 20 de ani, Bacăul avea apă cu program, dimineaţa şi seara câteva ore. Astăzi sărim în sus dacă e o întrerupere cât de mică a furnizării apei şi nici nu ne interesează motivele.

Dan Curteanu