O frântura din starea de normalitate

Inainte si dupa ploaia care ne-a racorit zilele acestea, am vazut un lucru pe care nu l-am mai intâlnit in Bacaul ultimilor ani.

Prima data am zis ca e o simpla intâmplare, insa, astazi, o intâlnire similara mi-a confirmat ca lucrurile incep sa se miste in directia dorita. Când scriu aceste rânduri, ma refer strict la curatarea canalizarilor colmatate.

Am intâlnit pe traseul Narcisa-Orizont-Primaria Bacau, mormane intregi de pamânt amestecat cu tot felul de mizerii. Nu stiu de ce, angajatii de la Spatii Verzi sunt cei care fac aceasta munca, când, noi, bacauanii platim servicii de canalizare celor de la Compania de Apa. Se pare ca aceasta mirare o impartasesc si unii muncitori, nedumeriti inca.

Nu stiu ce se intâmpla in alte cartiere, insa, daca s-a pornit aceasta activitate de curatare a canalelor de scurgere, este un lucru foarte bun. Pâna la urma, nu conteaza cine face aceasta munca, atât timp cât avem (in sfârsit!!!) sentimentul ca traim o stare de normalitate. La fiecare ploaie, Bacaul se inunda pentru ca gurile de scurgere in canalizarea orasului erau fie infundate, fie nu puteau prelua intreaga cantitate de precipitatii.

Cum spuneam, am vazut ca namolul a fost scos din gurile de canalizare, gratarele curatate, si chiar nu au mai fost probleme la ultima ploaie, in zonele amintite. Apoi, i-am surprins la treaba pe angajatii de la Spatii Verzi, intre Primarie si Prefectura.

Gratarele care ascund canalizarea au fost scoase, iar pamântul din canal a fost incarcat in roaba. In trecere, l-am intrebat pe unul dintre muncitori daca au mai curatat vreodata canalizarile respective. Raspunsul anticipat de mine a fost: NICIODATA!

Anca Ionescu