O shaorma bucureșteană și un polițist local plin de demnități umane!

De mai bine de douăzeci de ani se preferă în spațiul mioritic distrugerea miturilor și simbolurilor naționale, în locul investițiilor sănătoase pe termen mediu și lung în sănătate, învățămînt , sport și cultură! Se preferă plasarea capitalului autohton, provenit din taxele și impozitele plătite de contribuabilul român, în achiziții și activități ”transparente și judicioase”-drone de 100000 de lei, vopsirea de cai verzi pe pereții teatrelor de vara , statui anghilozate construite din rulmenți și alte fiare vechi, și, atunci cînd orgoliile mărunte ale edililor locali se inflamează peste măsură, se alocă, pe termen scurt, sume uriașe de bani pentru echipe sportive ce nu au nici o legătură cu o dezvoltare sănătoasă și logică a poporului român. În loc că aceste fonduri să fie folosite rațional pentru creșterea valorilor naționale, se aruncă pe fereastră milioane de euro, plătindu-se salarii enorme unor jucători și jucătoare străine, doar că performanță sportivă imediată să fie asociată în mod direct cu numelele primarului respectiv! Iar dacă echipe româneșți, cu renume național și internațional, se încăpățînează se existe, se purcede grabnic la desființarea acestora sau împingerea spre o supravetuire rușinoasă!

Sălile de sport polivalente lipsesc cu desafirsire, bibliotecile sînt aruncate în spații de împrumut prin parcuri și cotloane insalubre, spațiile de învățămînt sînt întreținute mai ales prin grijă părinților decît prin cea a statului, în spitale se moare pe capete din cauza lipsei medicamentelor și a unor condiții minime de igienă sanitară. În acest context național, și mai ales local, nesănătos merită aplaudate sincer, din toată inima, eforturile uriașe și inteligența volebalistelor ROMÂNCE de la ”Știință” Bacău care, dimpreună cu antrenorii lor, reușesc meci de meci să se lupte de la egal la egal cu ”multinaționale” municipale ce au doar cîte o jucătoare-maxim două,de naționalitate română în componentă lotului, și care beneficiază de bugete de două-trei ori mai mari decît cele ale team-ului bacauan! Mai grav este că, în afară de irosirea resurselor financiare provenite din taxele și impozitele românilor pe menținerea în formă maximă a sportivelor din Japonia, Serbia, Danemarca s.a.m.d, și conduita publică a conducătorilor acestor adevărate conglomerate internaționale lasă mult de dorit! La ultimul meci susținut acasă, miercuri, 14.03.2018, după-amiază, de echipa de volei femin”Știință” cu -atenție- CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL BUCUREȘTI, ce avea în componentă 10 jucătoare străine, directorul sportiv al acestei echipe a găsit de cuviință , ca de fiecare dată cînd revine în Bacău, să mențină o atmosfera tensionată, încărcată de reproșuri continue, mai mult sau mai puțin ortodoxe ca limbaj și manifestare fizică, la adresa arbitrilor, stafului bacauan și a publicului aflat în sală! Imediat, un mucalit din tribună, profitînd de forma fizică mai puțin îmbietoare a respectivului turbulent , i-a replicat:”Shaorma, probleme, tată?”.

Ce a urmat e greu de imaginat! În loc ca acest director sportiv să fie măcar apostrofat de factorii de decizie pentru scandalul iscat de propria neputință mentală, lîngă spectatorul glumeț s-a înființat grabnic polițistul local H. ce l-a atenționat degrabă cu evacuarea din sala, dacă mai aduce atingere demnității umane a nocivului personaj bucureștean! Deci se impune o recapitulare: acest director sportiv nu ajută cu nimic la dezvoltarea voleiului feminin din România construind o echipa care cu siguranță va cîștiga campionatul , dar în care cele numai două(????)jucătoare autohtone au ”făcut ”tușa, are și o atitudine, hai să spunem malițioasă la adresa tuturor băcăunilor aflați în sală dar este ocrotit de așa-zisa ”furie”comică a publicului, de către un agent de poliție local sârguincios nevoie-mare, polițist ce nu a văzut mai mult de două meciuri de volei toată viață sa ! Și cu asta ce s-a rezolvat? Nimic bun pentru mediul sportiv românesc- creșterea de valori sportive naționale este eliminată, deci exemplele pe care copii noștrii ar trebui să le aibă în față lipsesc cu desăvîrșire, iar conduită civică și sportivă improprie a celor ”de la capitală” este încurajată constant de oameni ce nu au nici cea mai mică legătură cu fenomenul sportiv! În concluzie să reținem: dacă sînteți înjurat nu aveți voie să ripostati nici măcar glumind, deoarece aduceți atingere demnității umane a derbedeului respectiv! Atunci, putem să ne așteptăm și la o bătăiță bună din partea ”coconilor”de la Bucureșți, că doar nu strică niciodată – și ciocu mic că ei conduc, NU? Doar la ce-ți trebuie mai dragă ani……., pardon, anonimule, fenomen sportiv și cultural? Stai mă acasă, mai dragă anonimule, nu ieși decît să-ti plătești taxele și impozitele și o dată la patru ani să-i votezi din nou pe cei care, cu mare grijă distrug constant viitorul acestei țări!

Ion Munteanu