Opriti taierea padurilor!

Acest fenomen a inceput de ceva timp si a continuat si mai feroce in timpul ultimelor guverne. Eu stau si ma intreb cum de nimeni nu si-a dat seama sau nu vrea sa isi dea seama de marele rau care se face acestei tari? Iata ce spunea marele nostru critic literar C.D. Gherea: „in anii din urma a inceput românul sa observe cu groaza – unii mai constienti, altii mai inconstienti – ca un fenomen nou, nespus de ingrozitor, incepe sa se produca in tara la noi si anume: anii de seceta devin tot mai desi si mai generali, iar anii de ploaie se prefac in ani de inundatii si de dezastre. De unde acest fenomen atât de ingrozitor, atât de amenintator? „Pentru pacatele noastre” – raspunde adânc oftând poporul nestiutor.

„E o schimbare generala a climei, care se observa pretutindeni” sau „Asa a fost intotdeauna la noi” – raspund carturarii, siretii servitori ai celor interesati. Gresesc si unii si altii. Adica gresesc cu stiinta sau fara stiinta carturarii.

Dupa cincizeci de ani, prin taierea nesistematica, salbatica, burgezimea noastra lasa tara despuiata de cel mai mare vesmânt al ei, expusa la inundatii dese, la secete cronice, la ruina si dezastru. O crima in multe privinte imparabila pentru ca multe dintre paduri nici nu mai pot fi replantate.

Camelia Duran