Aflat, din nefericire, pe „podiumul” oraşelor româneşti cu cel mai mare număr de maşini pe cap de locuitor, tranzitat zilnic de peste zece mii de vehicule, Bacăul nostru suportă cu greu efectul noxelor, intrând încet în categoria oraşelor care au nevoie de „mască de oxigen”. Edilii fac eforturi (încă timide) pentru corectarea situaţiei (vezi construirea centurii ocolitoare).
Dar cetăţenii, zecile de mii de băcăuani, ce eforturi fac? Ei bine, majoritatea se mulţumesc să-şi „decline competenţa”! De fapt, uită că pot şi că viaţa îi obligă să contribuie la înlăturarea cauzelor acestei situaţii grave. Cum o pot face? În primul rând păstrând curăţenia şi apoi, amenajând părculeţe între blocuri, plantând flori, îngrijindu-le! Pentru a vedea cum „stăm” din acest punct de vedere, am pornit, nu „cu bastonul” (vorba Poetului de la mărţişor), ci „la pas” printre multe blocuri din nordul oraşului, cu speranţa că voi constata hărnicia, implicarea concitadinilor în acest proiect pe termen lung. Din păcate, m-am bucurat doar ce am remarcat între blocurile 6-8 de pe Mioriţei, 43-45, Banca Naţională, 22-23, str. 22 Decembrie şi…cam atât.
A fost sfârşit de toamnă şi subiectul pare a nu mai fi de…actualitate. Impresia e falsă. Iarna care urmează ar trebui să ne trezească la realitate cu răceala ei şi, în primăvară, să dovedim că ne iubim cu adevărat urbea, că nu dorim să intre în rândul oraşelor „fără umbră”!
Constantin Juncu