Pestele se curata de la coada

Rareori seful unei institutii este responsabil pentru prostiile, ticalosia, lenea sau nepriceperea subordonatilor.
Credeti ca daca politistii de pe strada ar fi facut cate un dosar de posesie pentru fiecare tigara cu substante interzise gasita ( inclusiv marihuana) si ar fi amendat un numar important de copii sub 18 ani care fumau in parc ( ca asa e legea), ar mai fi fost asa proliferare? Credeti ca a oprit cineva politistii de strada sa faca dosare sau ca au preferat sa nu-si bata capul? Procurorul care a decis clasarea cauzei in cazul Emei Zeicescu si al lui Claudiu Popa pentru posesie de droguri credeti ca a intimidat consumul sau l-a incurajat?

Acelasi comportament probabil este si in randul pompierilor… Delasare, asteptare de leafa si vacanta…Nu cred ca se mai fac exercitii la nivelul corespunzator. Ori de lene, ori din lipsa de mijloace pregatirea lor nu este satisfacatoare. Daqca nu ai conditii sa fii un bun pompier poti sa te duci la santier sau sa mori in explozii pentru care nu esti pregatit.
Suntem o societate care vaneaza francul si vacanta, fara nicio inclinare spre rigoare. Nu ne intereseaza ce trebuie sa facem, nu vrem sa ne facem treaba. Vrem sa scapam de batai de cap. Daca asta inseamna sa dau drumul soferului de la 2 mai ca sa nu scriu procese verbale atunci asta fac. Daca scapatul de griji este sa nu deranjez un depozit gpl fara autorizatii complete atunci asta fac. Daca scapatul de griji inseamna sa nu-i supar pe baietii din sectia de pompieri cu exercitii si simulari atunci asta se intampla.

Pe scurt cand o sa fie macar 10% din pietoniii care circula neregulamentar amendati desi nu de acolo vin banii multi si ciubucul, cand procurorul va trimite in instanta dosarele de posesie in vederea consumului ( asa cum a fost al Emei Zeicescu si al lui Claudiu Popa) desi risca o campanie de presa negativa, cand o sa fie exercitii corecte complete si suficiente in toate statiile de pompieri desi “baietii”se vor supara pe comandant, atunci poate, o sa se schimbe si mentalitatea la nivel mai inalt.

Sigur, aici am vorbit doar de procurori politisti si pompieri. Se pot adauga fara probleme profesori care duc in clasa a 8-a un copil care nu stie tabla inmultirii, si doctori care refuza un caz, si functionari care nu-si bat capul…

Radu