Pieton pe străzile nu foarte generoase ale Bacăului!

Sunt un pieton pe străzile nu foarte generoase ale orașului Bacău. Nici ca asfalt, nici ca și curățenie, nici loc pentru pietoni… atâția de „nici” încât îmi vine lehamite.
Dar ce m-am distrat!
Pe o stradă „generoasă ” (a se citi îngustă) din centrul orașului (fără numele străzii, lăsăm imaginația să ne plaseze, chiar dacă nu există GoogleEarth) pietonii se lipesc de mașinile parcate să nu îi calce mașinile care merg pe stradă. Și, pe acest drum, țâșnește un bolid, frumos de altfel, dar abia stăpânit de conducătoarea sa, și bineînțeles, în fața tehnicii, te dai deoparte. După care, la 10 metri (adică de 2 ori lungimea mașinii) ia fața unui alt autoturism, de modă mai veche, deh, care venea regulamentar la semafor, însă… Frână, scrâșnete de roți, cuvinte printre dinți și o încercare disperată de a claxona a mașinii prioritare, dar claxonul se pare că se intimidează de concurent și tot ce se întâmplă este un geam dat jos și un șir nesfârșit de „complimente” spuse prin portieră. Să râzi? Să plângi? Să te ferești de celelalte mașini? Să fim civilizați într-un oraș care devine din ce în ce mai mic, sufocat de nepăsare ?
Citez din programul unui candidat, se știe el, despre ce poate și va face: „Siguranța rutieră. Limitatoare de viteză inteligente. Viteza excesivă poate genera multe situații periculoase pentru băcăuani. Limitatoarele clasice de viteză, constând dintr-o barieră permanentă, sunt greu de instalat acolo unde trebuie mai mult și incomodează toți participanții la trafic (chiar și pe cei care respectă legea). Voi înlocui aceste bariere cu limitatoare de viteză inteligente care sunt în mod normal la nivelul carosabilului și reacționează doar față de mașinile care depășesc limita de viteză. Astfel doar cei care depășesc viteza vor ”simți” bariera. Bacău pentru pietoni! Trecerile de pietoni trebuie mai bine semnalizate și protejate. Pentru aceasta, iluminarea trecerilor de pietoni, dar și a semafoarelor, trebuie să fie una inteligentă și de intensitate mai mare. Astfel vom reduce accidentele pe treceri de pietoni. Vom mări siguranța pentru pietoni prin amplasare de aliniamente pe trotuar pentru a permite pietonilor să meargă nestingheriți pe trotuar, nu să facă slalom printre mașini”. Așteptăm ca aceste promisiuni să fie puse și în practică. Când oare?
Nicoleta Lăpușneanu