Sunt șofer într-un oraș aglomerat ca Bacăul anului 2017 și aș avea o recomandare pentru pietoni: când traversați strada, uitați-vă în partea stângă, că de acolo vine prima dată mașina!!! Întâlnesc adeseori pietoni total dezorientați, care, în loc să se asigure corespunzător, uitându-se în stânga și mai apoi în dreapta, fac tocmai invers.

Ei bine, cele două secunde în care întorc privirea în partea opusă, îi pot costa viața! Din cauza vizibilității reduse în dreptul trecerilor pentru pietoni, se întâmplă frecvent ca pietonii să le apară șoferilor brusc în față. Oricât ar reduce viteza șoferii, dacă ai un SUV sau o dubiță parcate lângă trecerea de pietoni, conducătorul auto nu-l vede pe omul care se angajează în traversare. Eu personal mă uit mereu la nivelul roților mașinilor parcate lângă zebră ca să văd dacă există mișcare, însă, acest lucru este posibil doar pe timp de noapte.

Uitați-vă oameni buni în stânga când traversați strada! Uitați-vă pe cât se poate la șoferul mașinii, poate nu v-a văzut la timp sau poate nu frânează sau nu oprește. Opriți-vă la vreme dacă vedeți că șoferul nu v-a observat! Trecerea de pietoni nu este sfântă pentru pietoni! N-a fost niciodată! Pietoni, nu vă amăgiți cu faptul că dacă traversați pe zebră sunteți feriți de orice pericol! Numeroasele accidente produse pe trecerea pentru pietoni sunt dovada că nenorocirea pândește la orice pas. Apoi, mai este o categorie de oameni care nu se uită deloc în stânga și în dreapta și pun piciorul pe zebră, siguri pe ei, fără a lua în calcul și alte pericole.

În această categorie intră și cei care se angajează în traversare deși nu au vizibilitate, din cauza acelor mașini de mari dimensiuni de care vorbeam mai sus. Se întâmplă accidente și pe trecerea pentru pietoni! Fiți prevăzători! Uitați-vă în stânga, apoi la șofer și dacă vedeți că v-a observat, traversați în permanentă alertă. Este posibil ca un alt șofer să nu vă vadă! Din păcate, pericolul pândește la orice pas!

Iulian Vasile