Punctul pe i, de la Ion, in problema sistarii apei la 3 asociatii de proprietari

Asistam de un timp la discutii legate de intreruperea furnizarii apei potabile, apoi rebransarea catorva blocuri din 3 asociatii de proprietari din Bacau. Se paseaza vina de la Primaria Bacau la RAGC (firma a Primariei Bacau) si viceversa, si mai nou unii postaci arunca vina pe proprietarii, victimele conflictului, din cele 3 asociatii, fara sa aiba un minim de informatii despre cum functioneaza asociatiile de proprietari din Romania si veti vedea ca vina este exclusiv a primariei noastre.
Conform legii 196/2018, proprietarii din locuintele multiple sunt ”obligati” sa se asocieze ”intr-un fel de SRL” ”patronat” la minim de un presedinte, un administrator si un cenzor, pentru a gestiona in principal cheltuielile catre furnizorii de utilitati, serviciile catre terti etc.
Eu fac parte dintr-o asociatie despre care s-a discutat si vreau sa va spun ca impreuna cu alti vecini ne luptam de peste 5 ani cu cei care administreaza asociatia de proprietari pe problema apei si a datornicilor.
Noi ca proprietari, cu legea in mana si prin lege, suntem in aer, nu ne apara nimeni. E usor sa spui ca te adresezi instantelor de judecata, dar pana sa ajungi acolo trebuie sa urmezi cativa pasi, sa ai dovezi ca presedintele si administratorul sunt rauvoitori, apoi sa ai dovada ca te-ai adresat si Primariei, sa ai bani si avocat etc.
Legea prevede o multime de obligatii si responsabilitati pentru toti factorii implicati, furnizori de utilitati, primarii, proprietari, dar cand esti in impas descoperi ca legea nu se aplica si cei care trebuie sa te ajute (Primaria in acest caz) te aburesc cu o sumedenie de fraze din lege, dar nu aplica legea.
Exemplific cu doua prevederi din lege:
1. La art. 2, lit o) este definit un membru al asociației de proprietari – proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociație.
Puneti-va intrebarea, cati proprietari au facut sau fac atunci cand se muta cereri pentru a face parte dintr-o asociatie? Cred, cu probabilitate mica sa gresesc, raspunsul este – nimeni. De aici se desprind doua concluzii:
• Nesimtindu-se parte intr-o forma asociativa, oamenii de la bloc au devenit delasatori, ignoranti, dezinteresati, cer socoteala doar atunci cand afla ca sunt nedreptatiti, in rest nu le pasa si nu au incredere in cei care le gestioneaza drepturile si obligatiile.
• In cazul in care proprietarul nu are certificata participatia sa in forma asociativa, intr-o disputa in plan juridic cu asociatia dreptul sau este discutabil, daca nu chiar zero.
Intreb retoric, Primaria si-a pus problema asta?
2. Din art. 10 care reglementeaza relatia asociatiilor de proprietari cu autoritatile publice locale, printr-un compartiment de specialitate ”fantoma” in cazul Primariei Bacau complet neprofesionist, conform legii trebuie sa coordoneze si sa controleze aceste asociatii, doua puncte din acest articol fiind foarte importante,
• acordarea dreptului de administrare, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii, pct. 5.
si
• controlul asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari, pct. 4.
Noi ne-am adresat si Primariei Bacau in noiembrie 2020, am primit raspunsul (2 pagini de abureala, semnate de actualul primar si arhitectul sef) in ianuarie 2021. Credeti ca a intervenit cineva de la primarie sa ”traga de urechi” pe presedinte si administrator ca nu-si fac treaba? Nimeni, desi observati ce obligatii importante are primaria, sa controleze activitatea financiar contabila, din oficiu sau la sesizarea unui proprietar/grup din asociatie, ceea ce am facut noi, datoria asociatiei era atunci de circa 43000 lei, dar asta nu a sensibilizat pe nimeni din primarie. Acum datoria a crecut la peste 50000 lei.
Vreau sa va mai spun ca numarul datornicilor este in crestere si va fi o mare problema in viitor care se va rasfrange asupra unui grup constiincios de proprietari din condominiu, dar pana la urma se va ajunge tot la sutuatii in care blocuri intregi sa fie debransate de la apa, curent, caldura, oprirea lifturilor care devin de la o zi la alta ”niste tigai pe cablu” etc.
Responsabili de cresterea numarului datornicilor sunt numai politicienii nostri care ne conduc din 89 pana in prezent. Alesii nostri se straduiesc cu sarg sa ”fabrice pe banda rulanta” persoane vunerabile pentru cele mai importante nevoi (energie, hrana, apa, salarii, pensii etc.), apoi tot ei sa ”se dea in stamba” ca reduc nivelul saraciei prin acordarea de ajutoare/compensatii prin legi, ordonante, HCL etc. pentru a castiga votul celor pe care i-au ingenunchiat.
La final intreb retoric. Aceste ajutoare, compensatii, gratuitati, sau cum le mai spun alesii nostri, acordate vulnerabililor nu sunt tot din buzunarul nostru?
Ion