Receptie pentru constructor, calvar pentru soferi

Viata m-a purtat prin mai multe tari, in unele am fost ca turist, in doua (Germania si Italia) am si lucrat. Am revenit acasa: ma bucur pentru ca sunt acasa, insa sunt suparat, uneori dezgustat pentru unele aspecte pe care le vad, le suport in Bacau.

Eu sunt constructor cu oleaca de carte si cu ceva experienta, de aceea ce va spun si va scriu nu sunt brasoave. N-am fost (inca) prin tot orasul, dar cunosc, circul mai mult in partea de nord. Am vazut ca se asfalteaza, s-a asfaltat si cred ca o sa se mai puna asfalt sau beton pe strazi, insa situatia de pe Bancii (recent asfaltata) este de tot râsul, daca nu ar fi de plâns, când ma gândesc la soferi si masini.

Cum este posibil sa receptionezi lucrarea, constructorul primeste banii, dai drumul la circulatie, in conditiile in care in strada au ramas gauri, unele destul de adânci, de la capacele de canal care nu au fost ridicate, de la aerisirile conductelor de gaze!? De la un capat la altul nu poti ocoli aceste gauri, dai cu masina in ele, rupi suspensii, capete de bara etc, plus pericolul de a incerca sa eviti si te duci in alta masina.

De ce este aceasta lipsa de respect pentru contribuabili, ei au dat banii pentru repararea strazii. La fel este si pe Marasesti, pâna la spital, in centru, reparata de mai mult timp, insa nici acum nu s-au ridicat capacele.

In Germania, unde am lucrat, nu se intâmpla asa ceva. In aceeasi zi, când asfaltul este mai moale, vin echipele si ridica rapid la nivel tot ce este in strada, dupa aceea se permite circulatia, acolo se lucreaza zi si noapte, când este vorba de cai importante de circulatie. A trecut o luna de la asfaltarea de pe Bancii si nici gând sa se termine lucrarile. Si cât vor mai dura! Este, la noi, o situatie generalizata, o mare tâmpenie, ori e lipsa de profesionalism, ori de necoordonare, dar eu cred ca este prostie. In Germania, pentru asa ceva conducerea orasului este citata in instanta de persoane sau de asociatii si totdeauna câstiga.

La noi, ne multumim sa punem flori in gropi. Eu cred ca domnul primar, oriunde ar fi, ar trebui sa-si faca treaba, subalternii dumnealui, viceprimarul etc. Nu suntem in Europa, va spune un om care a trait in EUROPA mai multi ani.

Doru Barbalata