”România capitalismului de cumetrie: patru milionari din cinci au supt de la stat ”

Eu sunt mai transant si merg cu observatia ca sase din cinci oameni de ”afaceri”romani au facut si inca mai fac acest lucru . Debandada de dupa ’89 si nu numai ,a permis ca fosti securisti ,turnatori ,membrii de partid ,puscariasi pentriu delapidare si furt din avutul obstesc ( magazioneri,macelari,gestionari de alimentara ,ospatari ,etc) ,bisnitari si alte haimanale ce azi sunt ,cum altfel ,oameni de ”afaceri”seriosi cu o inteligenta in ”afaceri ”peste media paminteana ,chiar si universala.

A crede ca vitele ca omul de ”afaceri ”roman ,este altceva decit un bisnitar ordinar ,unii dintre ei la alte cote este sinonim cu prostia . Nici unul ( exceptie romanii veniti din occident dupa ”89 si care au mai rezistat cit de cit pe aici ),dar nici unul nu a facut macar un leu cinstit . Totul este construit pe mita ,hotie ,bisnita ,evaziune si specula . Faza cu onestitatea ,cinstea si corectitudinea tine pe alte plaiuri ( cit de cit ) insa nu si pe cele mioritice .

Restul populatiei, vrind, nevrind ,a devenit usor, usor ,o populatie de sclavi, ce nu are alt scop in viata decit sa umple sacii deja plini ai omului de ”afaceri”roman.Faza in care omul de ”afaceri”vine cu scuza ,ca tine muncitorul roman la nivel de sclav ,datorita productivitatii scazute a acestuia ,insa omite sa vada ca acelasi muncitor roman, ce a sarit gardul lagarului numit Romania ,sparge toate normele afara pe unde munceste .

De ce ? Simplu ,pentru singurul motiv ca este motivat ( prin salariu si respect de ambele parti ) si beneficiaza de ce nu face patronul roman ,de investitii in retehnologizare . Nu poti face la infinit din cacat bici si sa ai pretentia ca el sa si pocneasca . Patronul roman stie doar atit salarii cit mai mici ,volum de munca cit mai mare si investitii la pastele cailor ,iar daca doamne fereste este obligat de piata sa investeasca un singur LEU ,el trebuie amortizat intr-o nanosecunda macar de o mie de ori . Probabil or mai fi si exceptii, insa ele nu fac regula .

Dan Petrescu