Scrisoare deschisa

Scrisoare deschisă,

Către ,
Primarul Municipiului Bacău

Mă numesc Neculaie Ionescu,am 68 de ani,de profesie inginer mecanic(pensionar),locuiesc în Bacău,strada Mioriței.

Vă adresez această scrisoare deschisă,în calitate de simplu cetățean al acestui oraș și tot ce poate deriva din această calitate,inclusiv aceea de votant dezamăgit de tot ce reprezinta Bacăul în prezent,ca imagine,capacitate economică,stare socială(inclusiv cea sportiva),mod de organizare internă etc.

Problema pe care o ridic spre a primi un răspuns,tot deschis,este cea a locurilor publice de parcare,subpunct al vietii citadine,care să recunoaștem sincer este de nivel național,alături de alte multe altele,la fel de importante și greu de soluționat.

Ceea ce deranjează,însă,este lipsa de spirit civic,maturitate nu numai profesională,pornirile paranoice,ale unor Sefi,urmare a promovării în cine știe ce funcții bine plătite,a celor ajunși “pe cai mari”,promovări,care știm noi cum se fac…

Unul din compartimentele care ridică semne de întrebare,atat prin modul de funcționare,cât și prin rezultate și bineânțeles, prin urmările rezultatelor,este Poliția Locală.

Părerea mea personală este că acest compartiment adițional,lasă de dorit,din orice punct de vedere.Nu mă apuc ,pentru că în primul rând nu am calitatea ,să fac analiza activitații,comentez doar,atitudinea ca atare,rezultatul șmecheriilor de prost gust pe care le abordează și le pun în aplicare spre deziluzia și chiar dezgustul cetățenilor ,care deseori se trezesc devenite victime .

Nu doar cred,ci sunt sigur că lipsa de viziune este caracteristică și decurge de la nivele superioare de decizie,datorită(părerea mea)slabelor calitați manageriale și tolerării incompetenței celor în funcții,promovați în general pe criterii politice și tot ce înseamnă PCR(pile,cunoștinșe,relații).

Nu doar cred,ci sunt sigur,că Poliția Locală,activează pe statutul de PANDAR(așa cum de fapt a afirmat deci,a recunoscut „cineva mare”din cadrul compartimentului).

Asta,fiindcă,poți oricând găsi,grupulețe(tandemuri)de angajați ai Poliției Locale,nu coordonând preventiv,ci doar stând la pândă în intenția de a profita de orice fenomen,care poate fi sancționat.Asta e ,de fapt vigilenta…sau asa o vad ei…
Spre exemplu,poți fi oricând intrebat în Piața Centrală(zic și eu),dacă nu vrei” țigări-tigari”,fara ca pe ofertanți să-i întrebe cineva…ceva.

Dar câte altele..
.
Mai nou,aflu că Poliția Locala are între altele și roluri(funcții)de poștași,aducând -ei înșiși la domiciliul neobrazaților de sancționați,Procesele-Verbale întocmite,în urma încălcării unor HCL-uri,foarte importante,ticluite în Sedințele de Consiliu Local.
Pentru ce abateri?…una din ele foarte grava este parcarea neregulamentară…din punct de vedere al amplasării.Nu o parcare de „domnisoară blondă”(facuta deci,fara cap),ci o parcare gandita superficial,dar aproape din imposibilitatea altor solutii la indemana.Am patit-o chiar eu!

Cine nu cunoaste ,vechea problema a lipsei locurilor de parcare,dar si lipsita de spirit practic si maturitate in gandire a interzicerii parcarii inaintea celor zece metri fata de trecerea de pietoni(o aberatie!).

Si,cine nu cunoaste faptul ca Politia Locala si-a facut o indeletniciticire,in a pandi si sanctiona,parcarea neregulamentara.
Regulamentul rutier “comunist”zicea ca parcarea pe trotuar este permisa daca lasa spatiu pietonal minim de 1,5 m.
Noul regulament “capitalist si civilizat”interzice cu desavarsire parcarea pe orice fel de trotuar.

Se cunosc ,de asemenea si alte realitati,cum ar fi cresterea enorma a numarului de autoturisme,in perimetrul urban,asta si ca urmare a lipsei de viziune ,dar si a incompetentei celor de la organizarea urbanistica.
Pe timpul fostului Primar,la solicitarea cetatenilor,o comisie de la Primarie ,a venit sa depisteze”in teren”posibile locuri ce ar fi putut fi amenajate locuri de parcare…

Si,culmea ca am si gasit…,dar atat!La multa vreme,dupa aceea, am primit raspuns ca nu au fonduri ,dar si cheltuielile sunt prea mari,comparativ cu eficienta…
Problema parcarilor este veche,de peste treizeci de ani,de cand cu democratia si…nivelul de trai.Pana acum nu s-a rezolvat mai nimic!
Ba,da!In mandatul Primarului Viziteu,s-a trecut la demolarea garajelor,pe unde sunt ele ascunse,dar fara sa faca nimic in loc…deocamdata!Probabil,peste alti treizeci de ani…(dar sper sa nu tina pana atunci domnia Domnului actual Primar).
Ei,asta e problema,ca in situatia actuala de degringolada urbana,nu se abordeaza probleme,nu se gasesc solutii,ci doar se sanctioneaza,incalcarile HCL(Hotararile Consiliului Local).Nu,dar pentru asta ,nu Politia Locala este vinovata,ci toti ceilalti,Politia Locala isi face doar,datoria(cu sfintenie!)

…Vin intr-o seara,de la un drum lung si obositor,ajuns acasa,in fata blocului,constat ca nu am unde sa parchez.Studiind terenul,gasesc un loc mai incomod si nelegal ,unde as putea lasa masina peste noapte.Am parcat ,pana la urma,masina cu rotile de o parte pe bordura trotuarului,iar cealalta parte in strada.De fapt cum parcasera ,multi altii…Bineanteles,aflu a doua zi ca am fost “calcat de pandari” .Eram instiintat ,intr-o harti pusa in parbriz ,ca,am savarsit o mare ilegalitate,fiind pasibil de sanctionarea,pecuniara, intre 1500 si 2000 lei.Am crezut ca nu vad bine…
Am contactat Politia Locala,solicitand o audienta chiar la Director.Am fost,am discutat aproape un ceas,timp in care eu am cautat sa il conving pe Domnul Director ca situatia este grava nu pentru ca am parcat eu neregulamentar ci,pentru ca problema parcarilor nu se rezolva si suntem disperati,iar Domnia Sa,cauta sa ma convinga,de faptul ca am primit doar un avertisment…
Si daca ,maine situatia se repeta…atunci cu siguranta urmeaza alte masuri…mai dure!
…si voia sa ma convinga,de asemenea ca Politia Locala este nevinovata total de situatie…
Eu as spune,depasita de situatie!
Suntem,la indemana hazardului(daca ar fi doar atat!)si a unor Institutii ale Statului(capitalist,dar democratic),care,inainte de a fi ce trebuie sa fie,sunt INCOMPETENTE!
Am uitat,sa precizez si ceea ce scria in finalul Procesului-Verbal,anume,ca,in cazul unor nemultumiri,cel sanctionat se poate adresa,Justitiei in termen de 15 zile de la data comunicarii…
Deci,toata lumea,LA TRIBUNAL!…(sau la OSPICIU,am completa pe drept cuvant,noi!)

Deci,Domnule Primar,

Cum putem rezolva problema?Este o chestiune care,ar trebui sa fie dezbatuta public.
Eu,daca as fi in locul Dumneavoastra,as organiza un concurs public,dotat cu premii si medalii(mai ales medalii),in care cei care se inscriu,sa isi dea cu parerea la cele de mai sus.
Dar,dupa finalul concursului si acordarea Premiilor,cineva de la Primarie,inclusiv de la Politia Locala,va trebui sa plece din post.
Va cer scuze daca am comis oarece greseli in exprimare,sau scriere!

Ing.Neculaie Ionescu

Bacau,13.07.2022