Se mai face anvelopare?

„Domnu! Bine că ați venit să faceți fotografii?”. Locație, Strada Aleea Oțelarilor, nr 2. Intersecție a două străduțe, cu sens de circulație obligatoriu. Blocuri vechi, înghesuite muncitorește. Locatarii s-au adaptat vremurilor. În anotimpul rece, curenții de aer îngheață pereții. La o scară de bloc, anvelopat prin contribuția proprie a proprietarilor, doamna Aurica Morar, de la balconul etajului 2, face cu mâna. „Nu cunoașteți niște meseriași? Noi am pus mână de la mână și am pus izolație, de sus până jos. Se vede? S-a pus copertină pe tot blocul. Dar n-au făcut și jgeaburi de scurgere. Uitați ce urât arată?

Apa se scurge peste tot când plouă! Lasă dâre! Soțul este bolnav. Poate cunoașteți un meseriaș? Trebuie lucrat ceva la balcon! Să dați la ziar!” La scara vecină, parterul se anvelopează. Proprietarul învestește pentru a reduce ceva din factura care va veni la iarnă. Pe banii lui. Deasupra, peste încă două etaje, unde planșeul prefabricat din beton își arată anii, alt rând de izolație. Apa prelinsă a lăsat și acolo urme. Vor picta, eroda, și rezultatul efortului făcut de vecinul curajos de la intrarea în bloc.

Per ansamblu, totul arată sumbru, ca o stampă din perioada cubistă. Doamna Aurica Morar pune o întrebare pertinentă: Așteptăm cutremurul sau va mai exista un program de reabiltare energetică a blocurilor vechi, în următorii ani?

Cu mulțumiri,

Florina Bucur