Scrisoare deschisa,
Către ,
Parlamentul României
Mă numesc Neculaie Ionescu,am 68 de ani,de profesie inginer (pensionar)
sunt din Bacău,CNP ***********.
Problema pe care vreau să o pun în centrul atenției,spre analiză și rezolvare,este cea privitoare la Planurile Naționale de Dezvoltare Rurală.Recunosc faptul ,că ar fi de mirare,însă,dacă ați înțelege și ați da importanța necesară rezolvării unei astfel de probleme.Fac precizarea că,în acest moment ,viața la țară este un coșmar pentru oamenii simpli,în special pentru cei de vârsta târzie.
Argumentul convingător,este prețul uluitor al unui metru cub de lemn de foc.Vă spun din experiență proprie,având părinții la țară.Necesarul de lemn de foc pentru o familie,pentru întreg sezonul rece,în cazul părinților mei este de 10(zece)-12(doisprezece)metri cubi.Un metru cub de lemn de foc este în jur de 500-550 lei.În familia părinților mei,doar bătrânul are pensie ,1.700 lei lunar,din care 200 lei,medicamentele,în parte compensate.
Deci,pentru supraviețuire pe timp de iarnă,sunt necesari doar pentru lemne de foc 5.500 -6.500 lei.Butelia pentru aragaz,costă și ea 110 lei bucata(în fiecare lună).
…la care se adaogă facturile de curent,telefon și Tv.Practic,rămân pentru hrană,doar 300-350 lei,adica 10(zece) lei pe zi,din care 4 lei-o pâine.
…la doi oameni!
Un alt aspect,care face imposibilă viața la țară(pentru omul simplu,mă refer)este problema apei,în toate scopurile(menajeră,de băut etc).
În PNADR,respectiv PNRR,s-a dat maximă importanță,extinderii și în zona rurală a rețelei centralizate de apă și canalizare.Lăudabil am putea spune.Dar!…
…cel puțin la nivelul județului Bacău(dar cu siguranță,nu numai),doar avizul de racordare costă 1.200 lei,iar restul de materiale și manoperă revine în obligațiile beneficiarului.Tot din proprie experiență ,fac precizarea că totalul acestor cheltuieli atinge colosala sumă de 3500 euro,adică 15.000 lei,ceea ce depășește limita închipuirii,cel puțin în cazul părinților mei.Și,zic eu,la ce bun ,rețeaua de apă și canalizare?De ea vor beneficia tot pătura bogătașilor,care,știm noi cum au făcut avere…
Ce este dezarmant și alarmant,este faptul că,am încercat să aduc la cunoștință,starea de fapt,Autorităților Locale…,care dau din umeri,precizând că nu găsesc soluții care să rezolve situația.
Și atunci,ce vom face,Domnilor?Ramânem cu WC-ul în fundul curții,iar apa,tot de la fântânile clasice ,sau pompe manuale,dacă le ai,pentru că și în cazul forării unei fântâni sunt necesari între 300 și 500 lei pe metru liniar de forat în adâncime,deci ,amenajarea unei fântâni clasice ,atinge cheltuieli de sute de milioane de lei vechi.
…dar avem rețea centrală de apă și pentru canalizare!
A crescut oare nivelul de viață,la țară,în mediul rural…? Da’,de unde!
Una din soluțiile mult abordate ,de mult timp ,a fost plecarea ambilor reprezentanți ai familiilor în străinătate,care au lăsat copii,în grija părinților,mare parte din acețtia locuind la țară.
Ce ne facem însă cu acei care nu au avut această(falsă)șansă?
Doamne,ocrotește-i pe români!
Ing.Neculaie Ionescu,
Bacău,23.08.2022