Sesizare-Scrisoare Deschisa

Scrisoare deschisă

Către:
Casa de Pensii Bacău
Ziarul „DEȘTEPTAREA”

Spre știință:
Primul Ministru al României – d.l. Marcel Ciolacu
Ministrul Muncii – d.na Simona Bucura Oprescu

Mă numesc Neculaie Ionescu, de profesie inginer, în prezent pensionar, și sunt din Bacău. Am 70 de ani.

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că ne aflăm în al 35-lea an de rătăcire prin labirintul istoriei, cea mai neagră perioadă din întreaga istorie a României ca stat. De la o independență totală economică și politică în 1989, am ajuns, în 2024, la coada nu doar a statelor Uniunii Europene, ci și la nivel mondial, pe toate planurile.

Când afirm acest lucru, mă refer în special la situația pensionarilor, care, în toți anii de după așa-zisa Revoluție, au fost batjocoriți de toate guvernele care s-au perindat la putere, fie ele de dreapta sau de stânga. Ne apropiem de un colaps total – și, poate, bine meritat.

De mult timp, masele de pensionari sunt manipulate cum vor clasele politice. Singura soluție pentru oprirea acestei manipulări ar putea veni de la vocile slabe ale unor așa-ziși conducători ai asociațiilor de pensionari, care probabil sunt cumpărați și vociferează mai încet sau mai tare, după cum le dictează interesul.

Am fost activ în partide politice la un moment dat. Fiind un membru activ, am întrebat de ce nu se face nimic în privința salariilor și pensiilor, pentru ca acestea să fie la nivelul celor din UE sau din alte state dezvoltate. Cred că vă puteți imagina ce răspunsuri am primit. Dar cel mai grav lucru este că nu s-a făcut nimic. De exemplu, un european, precum un grec, are un salariu de 2500-3000 de euro pe lună, iar pensia minimă este de 850 de euro. În România, salariul minim este de 3600 lei (aproximativ 700 de euro), iar pensia minimă este de 1285 lei (circa 250 de euro).

Oricine poate vedea că o cutie de pate de ficat costă 1 euro în Occident, adică aproximativ 5,5 lei, la fel ca în România. Ce concluzie putem trage despre diferențele de venituri?

Ceea ce îngrijorează este încercarea constantă de a intoxica populația cu fel de fel de „Programe de reformă”, care, în loc să ridice nivelul de trai, îl afectează negativ. Creșterile anemice și întârziate ale veniturilor sunt îngenuncheate de scumpirile în lanț ale prețurilor. Pe lângă acestea, viața socială este otrăvită, iar lipsa de perspective devine din ce în ce mai evidentă. Discrepanța între clasele sociale, între cei bogați (știm noi cum s-au îmbogățit) și cei defavorizați este catastrofală.

De asemenea, se observă tot mai des promovarea pe criterii de rudenie, amante și interese politice în funcțiile de stat. Eu am lucrat doar la privat, am avut funcții de conducere și am avut un salariu de 7,6 milioane lei vechi, în timp ce un angajat la stat avea un salariu de 50 de milioane. Acum, pensia mea este de 3000 lei, iar un fost coleg de la stat primește 4500 lei (fără recalculare). Ce spuneți despre asta? Ultima „reformă” de recalculare a pensiilor se prezintă ca fiind „dreptate socială”. Cine poate să creadă asta?

Din păcate, trec printr-o altă situație stresantă în această perioadă.

Am constatat, cu dezamăgire și revoltă, că nu am primit mult așteptata comunicare a deciziei privind pensia după recalculare. După ce am contactat Casa de Pensii (unde director este tot un inginer) și am cerut un răspuns plauzibil, mi s-a comunicat că dosarul meu (nr. 180325) este încă în analiză și că voi primi pensia din septembrie la același nivel cu cea din august. Abia după definitivarea dosarului și emiterea deciziei de recalculare voi primi (dacă voi mai primi) pensia majorată sau nu. Aceasta pentru că am în dosar și o perioadă de muncă în grupa II, ceea ce se consideră „perioadă de necontributivitate”. Este o decizie extrem de nedreaptă, deoarece anii lucrați în condiții grele au afectat sănătatea și capacitatea de muncă a acestor victime.

Personal, m-am îmbolnăvit din cauza condițiilor inumane de muncă din fabrică. Am suferit două atacuri de cord și, în urma ultimului, am fost operat pe cord deschis, rămânând cu sechele pe viață.

Aceste situații generează o profundă nedreptate socială.

Pe vremea regimului comunist, măcar la nivel declarativ, „în centrul politicii PCR era omul, proprietar și beneficiar al mijloacelor de producție”. Acum, omul nu mai deține nimic. Toate guvernările au distrus baza tehnico-materială care definea independența României, transformând cetățenii în sclavi. Ne aflăm într-o nouă etapă a manipulării forței de muncă prin tehnologia AI, iar calvarul abia acum începe.

În zilele noastre, pare că te îmbogățești mai repede dacă furi, faci trafic de droguri sau carne vie, decât dacă muncești cinstit.

Ceea ce m-a dezamăgit cel mai tare a fost modul în care am fost tratat de directorul Casei de Pensii, care mi-a descris nemulțumirea ca fiind a „unui individ cu patru clase”. Iar la amenințarea că mă voi adresa ziarului „Deșteptarea”, a răspuns prompt: „Abia aștept!”. Am mai întâlnit o astfel de atitudine la Loteria Națională, când i-am confruntat cu acuzațiile din presă și mi-au răspuns sec: „Ei, și?”.

Consider că numirea unui inginer în funcția de director al unei Case de Pensii este o gravă eroare profesională și politică. Această numire, alături de cele politice în funcțiile publice, va duce la pierderea încrederii în instituțiile statului.

De asemenea, contest faptul că perioadele lucrate în condiții grele nu sunt luate în considerare la recalcularea pensiei, ceea ce este nedrept și discriminatoriu.

Dacă nu se vor lua măsuri în ceea ce mă privește, dar și în ceea ce privește drepturile celor care au lucrat în condiții grele, mă voi alătura unor grupuri de protest și voi recurge la greva foamei pe termen nelimitat.

Este inadmisibil să se continue cu minciuni sociale, insinuări de pandemii și războaie, doar pentru a exploata în continuare oamenii slabi prin programe de austeritate.

Nu vă bazați pe sprijinul extern pentru a continua un comportament care nu face cinste nimănui.

Partidele politice par să fie o frână în evoluția conștiinței, progresului social și dreptății sociale, iar răbdarea oamenilor simpli nu este infinită.

Dacă există un Dumnezeu, aștept cu nerăbdare ca această mascaradă condusă de cercurile înalte să se încheie.

Total dezamăgit,
ing. Neculaie Ionescu
Bacău, 6 septembrie 2024