Sfaturi practice

Anul acesta, fetita mea a intrat in clasa intâi, la o scoala din municipiul Bacau. Bucuria familiei a fost mare, mai ales ca am reusit, zicem noi, sa o dam la o scoala foarte buna. Invatatoarea, ca invatatoare are la clasa, este una foarte bine apreciata.

Când o luam de la scoala ne povesteste – ca asa am invatat-o – tot ce face la clasa, ce mai are de pregatit acasa. Zilele trecute mi-a spus ca a venit un preot in clasa, la ora de Religie si, printre altele, mi-a spus ca trebuie sa-i cumpar niste cruciulite, un lantisor si bratari “dar, tati, de la Biserica lui Neculai, asa a spus preotul”.

Impreuna cu sotia am discutat si ne-am zis ca nu-i normal, abia au trecut câteva zile de scoala si, in loc sa le tina lectii, sa le povesteasca ce trebuie, popa a trecut direct la “obiecte de studiu”. Am primit lista cu tot ce trebuie sa cumparm pentru scoala, insa nu erau trecute acolo si cruciulite, bratari si lantisoare.

Va intreb, preotul nu stie Constitutia? Copiii sunt mici, prea mici pentru a intelege limbajul preotului, iar de educatia religioasa ne ocupam noi, parintii, asa scrie la art. 29, pct. 6 din Constitutie: “Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.” Tot la acel articol, pct. 1, preotul care preda la clasa ar afla un lucru esential, anume ca nimeni nu poate fi constrâns sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

Fetita nu stie aceste lucruri, ea o tine una si buna ca trebuie sa mergem la “biserica lui Neculai” sa facem cumparturi. Dar, daca este asa interesat, de ce nu le da preotul gratuit, cadou de la Doamne, Doamne? Am mai vazut la televizor cum de la inaltimea scaunului de patriarh, preotii au primit ordin sa achizitioneze cantitati imense de lumânari pentru a le vinde credinciosilor, li se sugereaza sa strânga bani, sa vânda vin, alte odoare bisericesti, pentru a ridica catedrala de la Bucuresti, insa sa cobori pâna la copiii de clasa intâi pentru a face rost de bani, mi se pare deplasat.

Eu las copilul la ora de Religie, dar asta nu inseamna ca trebuie neparat sa treaca la ortodocsi, la catolici, baptisti sau mai stie eu ce. Copilul are timp sa se dumireasca mai târziu, cu sprijinul familiei.

Tiberiu Ghervase, Bacau